Bra säsong för de åländska gästhamnarna – men pandemins efterdyningar märks ännu

Sommaren har hittills varit bra för de åländska gästhamnarna. Men pandemins konsekvenser hänger kvar.
Det visar Nyans rundringning till ett antal hamnar som är överens om att högsäsongen är från mitten till slutet av juli.
– Runt den 12 juli kändes det som att högsäsongen började på riktigt, säger Yvonne Sjöström vid Käringsunds gästhamn i Eckerö.
Nyan har också talat med Sandvik gästhamn och camping på Kökar, Östra hamnen (MSF) i Mariehamn och Kumlinges gästhamn.
Högsäsongen har börjat
Alla tycker att båtsäsongen har varit bra. Men läget är fortfarande inte helt återställt från tiden före coronapandemin på alla ställen. Det märks på de flesta turismverksamheter att pandemin har lämnat sina spår.
Något mer positivt är att alla hamnarna är fullbokade en tid framåt under högsäsongen.
– Sommarsäsongen har kommit igång bra, säger Yvonne Sjöström.
Känns det som att verksamheten är återställd efter pandemin?
– Före pandemin var hamnkaptenen tvungen att under en längre tid på somrarna klämma in båtar så att alla skulle få plats. Nu behövs det inte längre i samma utsträckning, om det inte är precis under högsäsong.
Varifrån kommer besökarna?
– Före pandemin var det flest svenskar, efter pandemin var de finska besökarna nästan i majoritet. Svenskarna har inte börjat komma in i samma utsträckning som före pandemin. I övrigt är det mycket tyskar, danskar och holländare. Långseglare har också blivit färre efter pandemin.
Käringsunds gästhamn har 60 båtplatser men klämmer in alla som kommer. 121 båtar är rekordet som sattes före pandemin.
– Vi har vanligtvis överfullt, vi avvisar ingen utan vi får det att funka.
Bra med båtar på Kökar
Sandvik gästhamn har 50 båtplatser som är upptagna runt högsäsongen. Den infaller mellan mitten och slutet av juli, vädret styr lite men då det är bra väder en längre tid fylls hamnen.
– Det har varit helt okej, vi har det fullt just nu vilket är skönt, säger Robert Karlman, verksamhetsansvarig på Sandvik gästhamn och camping.
Hur länge stannar besökarna vanligtvis?
– De brukar stanna ungefär en dag, om det är dåligt väder stannar de längre.
Varifrån kommer besökarna?
Det finns alltid mycket finska besökare men också danskar och norrmän. De som fattas är de ryska gästerna, de brukar vara några stycken. Några har beklagat att de inte kan komma på grund av det politiska läget just nu.
Pandemin var jobbig för de flesta verksamheter men Robert Karlman tycker att gästerna har börjat bete sig som vanligt. Det är även ungefär samma nationaliteter på båtarna som före pandemin och besökarna vågar sig ut och utforska mer och mer.
Evenemang lockar seglare till Mariehamn
I Mariehamn är det annat som styr när besökarna kommer till Östra hamnen. Efter ett helt år utan restriktioner ser det ljust ut.
– Det har flutit på bra här. I hamnen är det fler besökare än de senaste åren vilket är jättekul, säger hamnvärden Ferdinand Bang.
Vet du hur resten av sommaren ser ut med besökare?
– Vi har det rätt så fullt tills efter Rockoff, då blir det färre båtar i hamnen.
Hur länge stannar besökare vanligtvis?
– Det är rätt olika. Många stannar här under sin resa mellan Sverige och Finland. I snitt skulle jag säga att besökarna stannar i ungefär tre dagar.
Varifrån kommer besökarna?
– Majoriteten är finnar, då och då kan det komma båtar från övriga Europa men de är inte så jättemånga.
Östra hamnen påverkas mycket av evenemangen under högsäsongen i slutet av juli. Nästan alla hamnens 320 båtplatser blir då upptagna av ivriga besökare.
Livligt i Kumlinge
För genomfartshamnen Kumlinge gästhamn har det varit fler besökare än vanligt.
– Det har varit bra i år. Under juni har det varit betydligt fler besökare än i fjol, säger Désirée Johansson, vd för Kumlinge stugor.
Sandvikens gästhamn är inte den enda hamnen där besökarna har gått tillbaka till vanorna före pandemin. I Kumlinges gästhamn har besökarna också börjat bete sig ”normalt”.
Hur länge stannar besökarna vanligtvis?
– I snitt en natt. Inte många stannar två nätter, vi är lite av en genomfartshamn, säger Johansson.
Varifrån kommer besökarna?
– En stor majoritet är från Finland, vi brukar inte ha så många svenska. I år hade vi många tyskar i juni vilket är ovanligt, de brukar komma i augusti.
Högsäsongen i Kumlinges gästhamn med 40 platser har varit tidigare i år på grund av vädret. Den brukar vara under de första veckorna i juli och sedan blir det mindre båtar i hamnen efter första veckan i augusti.
Nathalie Österman/Nya Åland
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.