Förflytta dig till innehållet

Bowling en populär sport bland Pargasseniorer – "Viktigt att få skruv på klotet"


Allt sedan Pargas 2011 fick en egen bowlinghall har bowlingen varit ett återkommande inslag i många Pargasseniorers vardag. Pensionärsföreningen Pargasiterna har med sin bowlingverksamhet introducerat bowlingen som sport för många.
Den som håller i trådarna är Seppo Rajamäki, som flyttade till Pargas från Mänttä år 1956.
– Jag blev pensionär 2010 och behövde någon hobby. Bowling hade jag hållt på med en tid då jag var yngre, men däremellan hade jag en paus på 35 år, berättar Rajamäki.
Pargasiterna samlas i hallen två till tre gånger i veckan, och ordnar utöver detB resor till bowlinghallar och tävlingar i närregionen, på Åland och i staden Rakvere i Estland. De tävlar också lokalt, både mot de finskspråkiga pensionärerna och sinsemellan med avslutande prisutdelning i december. Oftast tävlar man individuellt, men ibland också i par eller tremannalag.
Både Rajamäki och hans fru är aktivt med på tävlingarna, och resultatnivån har gått stadigt uppåt.
– Intresset för sporten håller i sig här i Pargas. Dels på grund av att det ger motion, dels på grund av att det är ett bra sätt att umgås. Som dragare har jag nästan mer jobb nu än då jag jobbade, men det trivs jag med, berättar Rajamäki.

Seppo Rajamäki. Foto: Fredrik Häggman.


På bana ett hittar ÅU Beni von Weissenberg, Torbjörn Engman och Gudrun Engman, tre av dem som allt som oftast är med på både träffarna och tävlingarna.
– Det är en social sport, och så håller man sig rörlig, säger Torbjörn Engman som började bowla i Pemar ett år innan Pargashallen öppnade.
– Jag bowlade ett tag på 1970-talet, men blev så frustrerad av sporten att jag bestämde mig för att helt sluta. Man kan slå en strike i ett kast och sedan i följande kast missa totalt. Men när Pargashallen öppnade lyckades Torbjörn lura mig att börja igen trots allt, berättar von Weissenberg, som idag siktar på 210 poäng. En perfekt serie på bara strikes ger 300 poäng.
Von Weissenberg och Engman berättar att de finslipar tekniken hela tiden. Poängantalet brukar nu för tiden vara dubbelt så högt som när de började.
– Även om är vi lite äldre jobbar vi hela tiden på att bli bättre spelare, så länge det bara är möjligt. Jag är nog en tävlingsmänniska, säger Engman.
Hur mycket har ni jobbat med att förfina tekniken?
– En hel del, jag har hållit på med skytte och det finns vissa likheter eftersom det också är en precisionssport. Pendelrörelsen är det viktigaste, att man inte rycker upp klotet utan låter det rulla av sin egen kraft. Sen lägger man en liten skruv innan man släpper iväg klotet så att det åker in i käglorna lite från sidan, säger Engman.
– Man kan lära sig en hel del på Youtube, flikar Von Weissenberg i.

Stilstudie. Torbjörn Engman bowlar. Foto: Fredrik Häggman.


Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter