Förflytta dig till innehållet

Bottendjuren mår bättre i Skärgårdshavet än i Finska viken – men det finns en skillnad mellan södra och norra delarna av Skärgårdshavet

Seppo Knuuttila
östersjömusslor
Östersjömusslor från Skärgårdshavet. Bottendjurssamhällena på även de djupaste bottnarna i Skärgårdshavet var fortfarande i genomsnitt betydligt rikligare och artrikare än i Finska viken.

Skärgårdshavets syre- och bottendjurssituation var i somras klart bättre än i Finska viken.

Det visar utredningar gjorda i augusti av Finlands miljöcentral, som undersökte Finlands havsområden.

Det är sex år sedan bottendjurssamhällenas tillstånd även i södra Skärgårdshavet har utretts.

Utredningarna i augusti visar att syresituationen i de södra delarna av Skärgårdshavet var bättre än tidigare år och näringshalterna lägre än långtidsmedelvärdet.

I de norra delarna av Skärgårdshavet var de uppmätta syrehalterna i augusti i år däremot något lägre än långtidsmedelvärdena, medan näringshalterna var högre.

Mer och fler bottendjur

Bottendjurssamhällena på även de djupaste bottnarna i Skärgårdshavet var fortfarande i genomsnitt betydligt rikligare och artrikare än i Finska viken. Det beror främst på en bättre syresituation i havsområdets bottnar.

På 2010-talet fick Östersjön stora saltpulser från Nordsjön, och effekterna på Finska viken har varit tydliga under de senaste åren.

Pulserna förde syrelöst och näringsrikt djupvatten från Östersjöns huvudbassäng till Finska viken. Syresituationen har varit dåligt på de djupa bottnarna i Finska viken sedan dess, förutom under den isfria vintern 2019–2020.

Samlar in många slags uppgifter

Under miljöcentralens kustövervakningsresa som genomfördes i slutet av augusti förekom omfattande blomningar av blågrönalger särskilt i Finska vikens västra delar och i Skärgårdshavet.

Under övervaknings resorna samlar man in information om Östersjöns fysik, kemi och biologi samt skadliga ämnen från bottensedimentet till ytan. Utifrån detta kan man bland annat bedöma havets syresituation, eutrofiering och eventuella förändringar i plankton- och bottendjurssamhällena.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter