”Botten är nådd” – nu pekar allt på en vändning i ekonomin

Den finska ekonomin är skör och företagen har länge sett utvecklingen gå mot det sämre. Enligt Finlands näringsliv EK:s konjunkturbarometer för juli är konjunkturen ännu svag, men de finländska företagens uppskattning av ekonomin har förbättrats sedan våren.
Likaså har företagens konjunkturförväntningar stigit till runt noll. Detta indikerar att en vändning kan vara på väg, då ökade förväntningar brukar vara en god indikator för konjunkturläget.
– Att utsikterna nu håller på att stabiliseras innebär troligen att botten är nådd och vi rör oss stadigt mot bättre tider, säger Sami Pakarinen, direktör för EK i ett pressmeddelande.
Den ekonomiska bilden kommer dock vara svag en tid framöver eftersom konjunkturnedgången varit svår.
Det ekonomiska läget såg ännu dystert ut under årets första halva då företagens produktion och försäljning sjönk. I enkäten uppger över hälften av dem att otillräcklig efterfrågan utgjorde ett hinder för företagens tillväxt.
Nu förväntar de sig däremot en ökning i både produktion och försäljning för resten av året. Bland huvudsektorerna är det endast byggbranschen som väntar sig se en fortsatt minskning i produktionen, vilket kan leda till nedskärningar i personalen.
Även om byggbranschen fortfarande befinner sig i en svacka så tror Pakarinen att räntenedgången över tid kommer innebära en lättnad för byggsektorn. I samband med den ekonomiska nedgången som rått så har även tillgången på kvalificerad arbetskraft minskat. En ökad tillgång på arbetskraft har däremot byggbranschen kunnat märkas.
– Som ett tecken på den kommande konjunkturvändningen lär vi höra blandade uttalanden kring ekonomin under de följande månaderna.
– Finland börjar ta sig ur förtroendekrisen, vilket är goda nyheter då ett stärkt förtroende ger ekonomin en skjuts i rätt riktning, säger Pakarinen i pressmeddelandet.
Konjunkturbarometern publiceras fyra gånger per år. Undersökningen omfattar verksamhet i Finland och frågar företag om deras uppskattning av konjunkturläget.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.