Bostadsområdena mer segrerade i Åbo än i Tammerfors och Helsingfors


Nya kommunala bostäder borde spridas ut mer, menar revisionsnämnden. Foto: J-O Edberg
Segregationen mellan bostadsområdena är större i Åbo än i både Helsingfors och Tammerfors. Det här borde staden motverka då man bygger nya hyresbostäder, menar Åbo stads revisionsnämnd.– De offentliga hyresbostäderna är jämnare utspridda i Tammerfors och Helsingfors. Där har man under en längre tid försökt blanda upp olika socialgrupper, säger Matti Vähä-Heikkilä (De gröna), ordförande för nämnden.
Revisionsnämnden har sammanställt en rapport över hur väl stadens hyresbostadsverksamhet förverkligar sina målsättningar. Målen är att upprätthålla ett tillräckligt stort bostadsutbud till skäliga priser och erbjuda boende för låginkomsttagare.
Åbo stad äger koncernsammanslutningen TVT-bostäder, som förvaltar cirka 11 000 bostäder runt om i Åbo. Sammanlagt har bolaget cirka 20 000 invånare – en niondel av alla Åbobor.
– För att minska risken för socioekonomisk och etnisk marginalisering ska TVT inte bygga nytt på områden där över 20 procent av bostäderna redan hör till TVT, skriver revisionsnämnden i sin rapport.
Tillräckligt många låginkomsttagare får bostad
TVT-bostäder når sitt mål på att 5,6 procent av bostäderna ska gå till personer som inte har råd med marknadshyror. Till den gruppen hör bland annat missbrukare, invandrare, äldre, handikappade, barnskyddsfamiljer och personer som frigivits från fängelser, enligt bolagets definition.
Bolaget har också hållit hyrorna på en skälig nivå – i genomsnitt 15–20 procent lägre än marknadsnivån.
Efterfrågan på små och förmånliga bostäder har ökat de senaste åren. Samtidigt har TVT inte gjort några större investeringar, på grund av brist på lämpliga tomter.
– För att lösa tomtbristen krävs nya detaljplaner för flera områden, menar Vähä-Heikkilä.
Revisionsnämndens rapport behandlas i stadsfullmäktige den 11 juni. Förslaget är att skicka den vidare till stadsstyrelsen som utreder vilka åtgärder som borde vidtas för att lösa problemen som lyfts fram.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.