Börspriset på el är rekordhögt – men i Åbo berör det ytterst få

Redan tidigt i höst var elpriset en snackis runtom i Europa, och den senaste tidens köldknäpp har fått åtminstone finländska medier att ivrigt rubriksätta rekordhöga elpriser. Men det gäller faktiskt inte alls alla.
Börspriset på el är rekordhögt, det är ett faktum.
Men har man ett långvarigt tidsbundet avtal följer prissättningen det som överenskoms för avtalsperioden, som ofta är två år.
– Av våra kunder har över 99 procent långa tidsbundna avtal, säger försäljningsdirektör Harri Salo vid Åbo Energi.
– Det betyder att de inte påverkas alls av börspriset på el och inte förändras deras elpris per kilowattimme heller av att det råkar vara väldigt kallt ute, säger han.
Däremot kan det ju hända att de vill vrida upp värmen inne eller värma bastun oftare än vanligt, och då stiger elräkningen på basis av ökad konsumtion – inte på grund av att elpriset för kilowattimme (kWh) skulle ha ändrat.

Börspriset på el är högt och påverkar dem som köper el till timpris
Den som däremot köper sin el per timpris kan få en betydligt otrevligare elräkning.
– Om vi talar något år tillbaka har konsumentpriset rört sig kring 4–6 cent per kilowattimme, nu ligger det kring 8. Men i går rusade elpriset i börsen i till exempel upp till 66 cent för ett tag . Det beror på att efterfrågan och utbud inte möts, säger Salo.
Bakom det ligger flera faktorer; det har regnat mindre och det ger sämre tillgång på vatten i vattenkraften, de europeiska utsläppsrättigheterna har blivit dyrare, kolkraften har blivit betydligt dyrare än tidigare och Olkiluoto 3:an har ännu en gång försenats.
Alla de här faktorerna påverkar också elpriset i Finland, eftersom vi har gemensamma nordiska börspriser på el.
– Så även om Åbo Energi producerar så gott som helt fossilfri energi så påverkas också vår prissättning via börspriset. Men, påminner Salo, det här gäller uttryckligen enbart dem som köper el per timpris.
Det som tidigare kunde vara en bra affär är nu en sämre affär
Det är ofta kunder som aktivt önskar följa prisutvecklingen och styra sin elkonsumtion som har sådana avtal, men den här hösten har långvariga avtal med ett bundet pris vunnit timpriset många gånger om.
Gör man i dag (i skrivande stund onsdag) ett nytt långvarigt avtal med Åbo energi berättar deras webbsajt om vilka alternativ det finns, och där är energipriset på konsumtionsel till exempel 7,49 cent/kWh.
– De kunder som har långvariga avtal har oftast tagit dem i samband med en flytt, så det finns avtal som upphör olika tider på året.
– Däremot har företagen ofta avtal bundna vid kalenderåret, men företagens elavtal är ofta ännu mer långvariga och är uppgjorda på lite annat sätt.
Pargasbon Salo jobbar med ett brett fält av energifrågor
Pargasbon Salo har såväl hushållskunder, företag, husbolag med mera i sin arbetssfär, eller rättare sagt är han förman för flera teamledare med ansvar för olika sektorer. Bland dem finns också börsanalytiker, vars uppgift som namnet säger är att ha kolla på börspriserna på el.
I höst har Finland sålt el till exempel till Estland, där elpriset har skjutit i höjden i en helt annan omfattning än hos oss.
– I nyheterna de senaste dagarna har man fått intrycket av att elpriset är katastrofalt för de flesta just nu. Men de allra flesta har långvariga avtal så priset per kilowattimme har inte förändrats för dem. Lite varmare ute kunde det förstås gärna bli.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.