Borreliosvaccin ska börja testas i Åbo – friska personer i åldern fem och uppåt kan anmäla intresse
Snart kommer ett vaccin mot borrelios att börja testas i Finland – också i Åbo.
Det är FVR – Suomen rokotetutkimus som organiserar testandet. Deras kliniker finns förutom i Åbo i Helsingfors, Tammerfors och Karleby.
I Åbo leds ett tio personer starkt team av läkaren Ilkka Seppä på Lemminkäinengatan i Kuppis.
Seppä har över 15 års erfarenhet av vaccinforskning relaterad till läkemedelsindustrin för barn och vuxna, särskilt vaccinstudier vars syfte är att förebygga luftvägsinfektioner.
— Fästingarnas antal har ökat. Våra förhoppningar är att vi nu får ett fungerande vaccin mot borrelios, säger han.

Antalet anmälda borreliosfall har ökat i Finland de senaste åren – från cirka 1 500 fall år 2012 till nästan 2 600 fall i fjol, enligt THL:s statistik.
Statistiken visar ändå inte hela sanningen. Enligt en Yleartikel (1.7.2022) diagnosticerar läkare 7 000 borreliosfall i Finland årligen.
THL-statistiken representerar främst ett utbrett stadium av sjukdomen, så kallad sen borrelios som inträffat månader eller till och med år innan den diagnosticeras via laboratorieprov, säger THL-överläkaren Tuula Hannila-Handelberg till Yle.
Och för femtio år sedan var det mycket vanligt att människor drabbades av infektionssjukdomen borrelios, framgick det i en studie som gjorts av forskare vid Åbo universitet som ÅU rapporterade om 2019. Men då var sjukdomen okänd.
Men fästingarna ökar i antal och om borrelios inte behandlas kan det leda till att sjukdomen blir kronisk. Det kan ge olika slags symptom på huden samt i nervsystemet, lederna, musklerna, hjärtat eller ögonen.
Vaccinet testas globalt
Men tillbaka till det som sker nu – ett vaccin mot borrelios har utvecklats och är just nu i den tredje kliniska testfasen.
Det innebär att vaccinet kan finnas på marknaden om några år – om det visar sig vara säkert och fungerande.
18 000 frivilliga söks till testerna. De rekryteras i USA men också i Europa, bland annat i Sverige och Nederländerna.
I Åbo söker man ett tiotal personer, berättar Seppä.
De som vill delta kan anmäla sig till FVR – Suomen rokotetutkimus.
Man måste ha fyllt fem år, inte fått ett fästingbett de senaste fyra veckorna, inte haft borrelios eller symptom som påminner om borrelios de senaste tre månaderna och man får inte heller delta om man är gravid eller ammar.
Dessutom ska man bo på ett område där borrelios förekommer – i skärgården, längs kusten eller i östra Finland. Man kan också delta om man har en ökad risk att utsättas för smittan på grund av till exempel sitt arbete eller sin hobby.
Undersökningen omfattar sju besök på kliniken i Åbo, en hälsoundersökning, ett graviditetstest och tre vaccindoser samt en boosterdos – eller tre doser med ”fejkvaccin”, alltså en koksaltlösning.
Vaccinets verkan följs upp med blodprov samt att eventuella hudproblem granskas. Den första dosen ges innan följande fästingsäsong inleds.
Testerna kommer att ta 30 månader.
Vaccinet har utvecklats och marknadsförs av läkemedelsbolagen Pfizer och Valneva, vars säten finns i USA respektive Frankrike.
HBL skrev först om att finska testpersoner söks.
Artikeln korrigerad 12.9. FVR – Suomen rokotetutkimus är rätt namn på organisationen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.