Förflytta dig till innehållet

"Börja bygga Pargasleden år 2023" — Pargas och S:t Karins fullmäktigepolitiker gör gemensam deklaration

Rävsundsbron med två långtradare

Den nya bron som ska ersätta den nuvarande Rävsundsbron är en viktig del av projektet Pargasleden. Foto: Carina Holm


Det är första gången som fullmäktigepolitikerna i Pargas och S:t Karins gör en gemensam deklaration om en angelägen fråga, när de på tisdagskvällen godkände en deklaration om den nya Pargasleden.
Den nya vägsträckan mellan Pargas och motorvägen borde börja byggs år 2023, skriver politikerna.
– S:t Karins stad och Pargas stad anser att det är nödvändigt att Pargasleden tas med i den riksomfattande trafiksystemplanen som sträcker sig över tolv år. Vägplaneringen som ska starta under våren måste färdigställas nästa år, skriver de vidare.
Pargas stad

Pargasleden skulle förbinda den nya Rävsundsbron med motorvägen och betyda en tre kilometer lång vägsträckning. Grafik: Pargas stad


Pargasleden ska knyta ihop den nya bron som ska ersätta Rävsundsbron och motorvägen mellan Åbo och Helsingfors.

Nästan 15 000 fordon per dygn

I dag använder 14 000 personbilar plus 700 tunga fordon Skärgårdsvägen mellan Pargas och S:t Karins i dygnet.
Den nya vägsträckan har stor betydelse också för industrierna i Pargas, som Nordkalk, Finsementti, Paroc och Saint Gobain Weber.
De producerar en betydande del av det material som byggnadsindustrin i Finland använder och som i dag transporteras längs den hårt trafikerade Skärgårdsvägen.

”Smidigare trafik i S:t Karins”

Syftet med den nya Pargasleden är en säkrare och snabbare vägförbindelse från Pargas till motorvägen.
Vilken nytta har då S:t Karins av Pargasleden, stadsstyrelsens ordförande Matti Alander, Saml?
– Den som har kört Kaarinantie och över Kustö vet svaret. Trafikmängderna är sådana i dag att det är mycket svårt att till exempel komma ut från Linnanrauniontie. Pargasleden är bra för en smidigare trafik och för miljön, när långtradarna inte behöver gasa och bromsa. Det betyder att man också sparar på bränsle och det blir mindre utsläpp.
Pargas och S:t Karins ordnade på tisdagen ett gemensamt seminarium för sina fullmäktigeledamöter i Kaarinatalo i S:t Karins om Pargasleden.
Politikerna fick bland annat information om planeringsläget för leden, som nyligen fick 200 000 euro av riksdagens finansutskott för inledande planering.
På seminariet diskuterades också Pargasledens betydelse för trafiksäkerheten och utsläppen från trafiken.

”Första gången på fullmäktigenivå”

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén säger att det är första gången under hans tid som stadsdirektör som de båda grannstäderna samarbetar på fullmäktigenivå på det här sättet.
– Pargasleden är en början. Vi kan samarbeta också kring många andra frågor.

En stadsdirektör och två politiker

Samarbetar gärna. Patrik Nygrén, stadsdirektör i Pargas, Jere Järvinen, fullmäktigeordförande, SDP, S:t Karins, och Mikael Holmberg, stadsstyrelsens ordförande i Pargas. Foto: Carina Holm


S:t Karins fullmäktigeordförande Jere Järvinen, SDP, håller med om samarbetsmöjligheterna.
– På fredag ordnas följande samarbetsmöte med Pargas, Reso och Nådendal. Då ska vi presentera konkreta saker som vi har gjort för mindre summor men som ger våra invånare bra service. S:t Karins kommer bland annat att berätta om en BMX-bana som vi har byggt på Kustö. Vi kan också få exempel av varandra när det gäller tjänster för invånarnas välbefinnande.

Budgetmedel, tack

Pargas stads planläggningschef Heidi Saaristo-Levin säger att förutom att man nu vill ha med Pargasleden i den nationella tolvårsplanen, så jobbar man som bäst för att få budgetmedel av staten.
– Vi vill att det finns pengar för fortsatt planering i nästa års statsbudget. Eftersom den arbetas fram nu är det nu vi ska vara aktiva.
I vår planeras ett stort seminarium om Pargasleden.

Pargasleden
Den nya vägförbindelsen som ska binda samman Rävsundsbron med motorvägen E18 (Åbo–Helsingfors) via en tre kilometers ny väg genom Kustö och Lemu i S:t Karins.
Den är ett av landskapets spetsprojekt.
I december 2019 fick Pargasleden 200 000 euro av riksdagens finansutskottet för planering.
Destia har beräknat att Pargasleden skulle sänka koldioxidutsläppen med 7,5 procent tack vare smidigare trafik och kortare vägsträcka.
Också storindustrierna i Pargas, som Nordkalk, Finsementti, Saint-Gobain Weber och Paroc hoppas på Pargasleden, eftersom de är beroende av fungerande väg för att deras produkter ska nå många av landets byggen, som använder deras material.

 
 
 
 

Dela artikeln

3 kommentarer: “"Börja bygga Pargasleden år 2023" — Pargas och S:t Karins fullmäktigepolitiker gör gemensam deklaration

  1. Kenneth Wilen skrev

    Ännu tillägg Fixa cyckelväg Nagu Korpo Houtskär som nu är livsfarligt att röra sig på om ni vill ha levande skärgård Bra skrivet Yngve Lindqvist i din kommentar

  2. Yngve Lindqvist skrev

    Helt onödigt penninghass. Att förbättra nuvarande skärgårdsvägen ett billigare och förnuftigare alternativ. Det är dags att våra politiker börjar tänka mera på landets ekonomi då man fattar beslut. Varför måste det kastas pengar, som det finns knappt av, på dylika onödiga projekt. En timmes tåget är ett annat huvudlöst projekt.

  3. Kenneth Wilen skrev

    Ny bro bra men ny led helt onödigt brädda i stället igen någo ljushuvun som tänkeroch räknar fel bakom skrivbord

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter