Bokstavsfrosseri för ordälskare

Det tycks alltid finnas utrymme för nya ABC-böcker. Och egentligen är det väl inte konstigt, eftersom varje barn gärna ska få utrymme att själv upptäcka bokstävernas magiska värld. ABC-böckerna kan komma långt innan själva läsandet. Det är inte här som läskoden ska knäckas utan det är här som kärleken till bokstäver ska näras och utvecklas.
En ABC-bok ska med fördel läsas högt och den kan läsas för små barn. Att följa bokstävernas former, ljudens koppling till orden som kan bildas och de fantasifulla verser som ofta skapas för att bokstäverna på något sätt får styra, skapar lustkänslor för den som börjat ana läsandets magi.
Under våren har det kommit två nya finlandssvenska ABC-böcker som tar lite olika avstamp för att närma sig alfabetet.
Mumindalens alfabet, med text av Annika Sandelin och originalillustrationer av Tove Jansson är skönt nog inte en av alla dessa böcker som rider på mumintrollets berömdhet. Dessa fyller kanske också sin funktion, men mer som ett välkänt koncept och en igenkännandets glädje för det lilla barnet som ännu kanske inte mött Tove Janssons skapelser på riktigt.
Här har vi dock en bilderbok med en helt annan känsla redan i det taktila mötet. Matta färger, rygg i klot och tillräckligt med utrymme på sidorna för att låta bilderna komma till sin rätta. Annika Sandelins verser ligger skönt i munnen och varken alltför nära eller för långt borta från Tove Janssons eget poetiska uttryck.
Trots känslan av gediget hantverk stämmer illustrationerna kanske inte alltid överens med texten, och ibland är det svårt att veta hur man ska uppfatta det som händer när man är väl förtrogen med den ursprungliga berättelsen. Det är en vådlig balansgång att både uttrycka någonting nytt och samtidigt vara originalet trogen. Oftast lyckas dock Sandelin med det konststycket.
En mer originell skapelse är dock bilderboken Bokstavsvärldar med text av veteranen Henrika Andersson och illustrationer av Maria Sann. Här lockas vi in i en absurd bokstavsvärld där bokstäverna inte bara tar plats i texten utan högst materiellt breder ut sig på boksidorna.
Verserna och illustrationerna rymmer allt från små äventyr eller karaktärsskildringar till uppslag som mer lockar med rytm, form och färg. I sina bästa stunder förflyttas man till samma absurdistiska bokstavsväld som i Lennart Hellsings och Poul Ströyers klassiska ABC-bok från 1961. Bokstäverna stiger ut ur boken som konkreta formationer som kan stå för sig själva, eller så gömmer de sig i allsköns olika föremål till glädje för läsaren som får leta upp dem.
Många ABC-böcker styrs inte av en genomgående berättelse, utan låter istället varje bokstav få huvudrollen på sitt eget uppslag, vilket skapar en viss frihet för författare och illustratör. Är det inte tillräckligt väl genomfört kan boken lätt tappa fart och alfabetets 29 bokstäver blir alltför många.
Men genom den stora omväxling som finns i Anderssons och Sanns bok hålls läsarens intresse uppe. Sann leker lika mycket som Andersson med orden och bokstäverna genom sina olika angreppssätt och användningen av varierande tekniker som får vissa uppslag att sprudla av liv och andra att mer lågmält förmedla sinnesintryck och stämningar.
Här finns alla möjligheter för ett gemensamt bokstavsäventyr för stora och små läsare.
Mumindalens alfabet
Text: Annika Sandelin
Bild: Tove Jansson
Förlaget 2021
Bokstavsvärldar
Text: Henrika Andersson
Bild: Maria Sann
Förlaget 2021
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.