Förflytta dig till innehållet

BOKEN: Fina fotografier från ett förflutet som ibland nästan känns som nutid

I augusti 1989 lämnade Mathias Luther Hufvudstadsbladets utrikesredaktion för att bli tidningens korrespondent i Åbo. Senare blev han frilansare, till en början i första hand för HBL men senare också för Landsbygdens Folk, Finlands Kommuntidning och andra.

Nu har Luther sammanställt en retrospektiv fotobok om sina knappt trettio år i Åbo med omnejd. De drygt 150 fotografierna i boken ”Ett hörn av Finland” erbjuder ett människonära perspektiv på mycket av det som hänt under åren. Boken präglas framför allt av det stora antalet lokala ansikten.

Luther skriver själv på sin webbsida hur han har ratat bilder på presidenter, ministrar och tevekändisar: ”I stället har det blivit barn och gamlingar, forskare, uppfinnare, författare, konstnärer, idealister, lärare, vaktmästare, sjömän och många bönder”.

Bokpärm
Boken går i lös kronologi från 1989 till 2018.

Många bilder illustrerar teman som är lika aktuella som i dag, såsom Postens roll och uppgifter. År 2000 planerades utdelning med helikopter, då besökte Luther Korpo. Samma år blev affären i Kärra i Dragsfjärd ombudspost och använde fruktvågen för att väga det som skulle skickas.

Det blir många déjà vu-upplevelser. Det är som Luther konstaterar i sitt förord:

– Somliga saker är sig komiskt lika genom åren. Varvsindustrin är antingen Åbo stads ekonomiska motor eller dess damoklessvärd. Åbo har diskuterat återinförandet av spårvagnar i minst trettio år. Kärnkraftverk byggs och byggs. Bönder sår, och sockerbetor gror. Alltför höga bilar ryms fortfarande inte under broarna.

Det handlar inte bara om lokalt eller regionalt i Luthers bok. Motiven må vara lokala men perspektivet är globalt: här passerar de jugoslaviska krigen, Sovjetunionen, frågan om EU – bara för att nämna några exempel. Vem minns inte lantbrukarna som 1994 tände ”ofärdseldar” inför folkomröstningen om Finlands medlemskap i EU?

Andra bilder påminner om utveckling, framsteg, förändring. Vi får Pendolinotåg och mobiltelefoner – och så fanns det visst förr något sådant som telefonkiosker.

Uppslag i bokStefan Holmström
Många av bokens bilder belyser teman som är lika aktuella i dag, såsom Postens roll och uppgifter.

Det finns också riktigt udda grejer, som det så kallade brödupproret i Åbo 1989. Studerande tyckte att brödpriset var för dyrt i relation till råvarornas pris.

Följden blev inte bara en rörelse för hembakt men också en veckolång bojkott av brödkorgen på studentrestaurangen Kåren. Många av de som deltog har kanske själva redan glömt alltihopa?

Luthers bildtexter ger precis så mycket information som behövs. De utgör lämpligt informativa inkastare, inte för långa utan med precis så mycket bakgrund att läsaren får grepp om sammanhanget.

Det här känns faktiskt som en bok som man gärna bläddrar i med någon annan, funderar tillsammans:

”Hej, det här minns jag, det var samma år som …”

Det är lätt att instämma i det som fotografen Bosse Fagerström skriver i sin kommentar i bokens inledning:

– Det är en fin finlandssvensk kulturhandling att boken kommer ut.

Ett hörn av Finland

Texter, foto, fotomontage och layout: Mathias Luther.

162 sidor.

Mer information om boken hittas på Mathias Luthers webbsida.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter