Böckerna strömmar in till antikvariat Kojan i Dalsbruk


Älskar böcker. Kristina Hakola-Wass blir inte sysslolös pensionär utan förverkligar sin dröm om ett antikvariat i Dalsbruk. De mest slitna bokpärmarna har hon satt bakom glas och ram.
Redan nu – ett par veckor innan Dalsbruks första antikvariat öppnar – så har Kristina Hakola-Wass fått in mängder med böcker.
– Jag behöver flera hyllor, säger hon glatt.
Särskilt gläder det henne att folk inte bara slänger bort böcker som de exempelvis ärver. Tvärtom. Många säger att de vill att böckerna ska leva vidare även om de inte själva har plats eller kanske intresse.
– Fascinerande hur böcker fortfarande är viktiga i människors känslovärld, oavsett den digitaliserade tid vi lever i, säger hon.
Romanerna som hon har fått in täcker hela tidsspannet från tidigt 1900-tal fram tills i fjol. Så har det kommit fackböcker och – ja, alla sorters böcker.
– Jag jobbade 30 år i biblioteket i Dalsbruk. Ofta sade jag åt skolbarn på besök att det finns en bok för alla. Snart kan jag säga det också här. Så väldigt olika slags böcker har det kommit in. Ryktet har spridit sig, Facebook har hjälpt till.
Hakola-Wass öppnar antikvariatet Kojan i Dalsbruks hamn den 12 januari klockan 13. I en del av det lilla huset blir det pappershandel och presentartiklar. Också barnböcker, nya barn- och bilderböcker, kommer det att finnas här.
– Så snart jag hinner ska jag också starta en blogg, för att berätta om böcker som har kommit in, om författare med mera. Dessutom ska jag ha en önskelista där kunder kan meddela vilka böcker de är intresserade av. Om sådana böcker råkar komma in så kontaktar jag kunden, säger hon.
Vad kommer din blogg till exempel att handla om, har du redan något uppslag?
– Jo, jag kommer att berätta om den svenske deckarförfattaren Stieg Trenter, han med de härliga Stockholmsskildringarna. Hans böcker kommer inte ut i nytryck. Hans språk är sådant att han inte blir läst längre. Men jag har fått in en rad böcker av honom så därför tänkte jag presentera honom, säger Kristina Hakola-Wass.
Har du fått in böcker av dina egna favoritförfattare?
– Jo, åtminstone en av norska Cora Sandel. Hon är kanske mest känd som novellist från 1940-talet. Ett par andra favoritförfattare är Slas eller Stieg Classon, och Paul Auster, men några böcker av dem har ännu inte kommit in, säger Kristina Hakola-Wass.
Hon tänker alltså inte rulla tummarna som nybliven pensionär utan tvärtom förverkliga en gammal dröm om att starta ett antikvariat.
– Efter alla mina år på bibban vet jag åtminstone vad folk frågar efter, och vad som absolut inte går åt – nämligen fackböcker vars innehåll har hunnit bli föråldrat utan att ännu ha kuriosavärde.

Antikvariatet öppnar i ett av Kimitoöns kommun ägt litet hus, mellan biografen och det gamla brukskontoret. Det lilla huset är för många bekant som klädaffären Dalena, men den stängde i somras.

Mycket dramatik kan dölja sig bakom några bokryggar – här kan man läsa om Eugen Schauman, och Michail Gorbatjovs egen syn på perestrojkan.

Något för alla? En bok om hur man gör livet ljusare har fått en hedersplats.

Barnböcker finns det redan en hel del av.

Gamla tiders flickbok, plus en finsk barnbok om tuppen som hade hicka.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.