Bo i Åbo centrum för färre elavbrott – men också på öarna är elförsörjningen god, uppger Åbo Energi

Vid 22-tiden på söndagskvällen drabbades cirka 500 hushåll på öarna Hirvensalo, Satava och Kakskerta samt i Katrinedal i Åbo av ett elavbrott.
Några timmar senare drabbades drygt 250 hushåll av samma sak, även denna gång på Hirvensalo, Satava och Kakskerta samt nu även vid Fyrstranden.
LÄS OCKSÅ
Driftschef Juho Uurasjärvi vid Åbo Energi säger till ÅU att avbrotten berodde på den hårda vinden.
Är Åbos öar överlag mer utsatta för elavbrott än andra delar av staden?
– De är lite mer utsatta än centrum, eftersom det finns mer luftlinjer på öarna. Jordkablarna i centrumområdet är bättre skyddade för väderfenomen, säger Uurasjärvi.
Blåsten boven
I luftkabelnätet är den typiska orsaken till elavbrott att ett träd eller en gren faller ner på linjerna, på grund av blåsten.
Ett fel i jordkabelnätet beror oftast på ett fel i en komponent eller i en kabel. Orsaken kan också vara att en grävmaskin träffar en jordkabel av misstag.
Drygt 70 procent av Åbos elnät är jordkablar. Den andelen ökar sakta men säkert, säger Uurasjärvi.
– Det kommer knappast att ske något snabbt hopp uppåt i mängden jordkablar. Det finns ju också andra uppdateringar i elnätet som måste göras, och vi prioriterar de förändringar som ger mest nytta.
– Men i praktiken bygger vi inte längre nya luftkablar. I princip är alla nya kablar jordkablar. Stolparna i luftkabelnätet blir gamla med tiden och utsätts för röta. Senast då ersätts de med jordkablar.
Står sig bra nationellt
Vill man minimera chansen för elavbrott ska man alltså bo i centrumområdet där det finns mera jordkablar.
Men även i periferin är läget förhållandevis bra, säger Uurasjärvi.
– Jämför man Åbos siffror med resten av landet är vår försörjningstrygghet bra. Det finns inte någon riktigt dålig plats i Åbo även om det finns skillnader mellan områden inom staden. Till exempel Satava, Kakskerta och Hirvensalo där man fortfarande har luftkabelnät är det vanligare med elavbrott än i centrum.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.