Blodgivarnas blod testas för hepatit E

Blodtjänst har börjat testa blodgivarna för hepatit E-virus, eftersom smittorna har ökat i Finland sedan början av året.
I Finland har det inte rapporterats ett enda fall av hepatit E-smitta i samband med blodtransfusioner, men det donerade blodet testas för säkerhets skull, meddelar Blodtjänst.
I mitten av februari rapporterade Institutet för hälsa och välfärd (THL) att det konstaterats fler fall av hepatit E-virus än vanligt i Finland under årets början. Enligt THL kan det ökade antalet smittor sannolikt komma från vissa slags medwurstar.
Mycket låg frekvens hos blodgivare hittills
På grund av smittoläget har man skaffat ett känsligt genkopieringstest till Blodtjänsts laboratorium, för att kunna testa hepatit E på blodgivarna. Under mars månad tog Blodtjänst emot blod från cirka 14 000 blodgivare.
Enligt nuvarande uppgifter är frekvensen för hepatit E-virus bland de testade blodgivarna 1:1500 alltså 0,07 procent.
Blodgivarnas blod testas rutinmässigt för hepatit A, B och C samt för HI-virus, parvovirus och syfilisbakterier. Hepatit E har inte tidigare hört till testprogrammet på grund av att dess sällsynthet och ringa smittorisk.
Ovanligt med smitta via blodprodukter
Från och med april undersökes allt donerat blod för hepatit E, åtminstone så länge tills epidemiläget kan konstateras vara tillbaka på normal nivå. Blod från blodgivare som har hepatit E-smitta förädlas inte till blodprodukter (plasma, trombocyter och erytrocyter) och skickas inte vidare.
Enligt Blodtjänst är det ovanligt att hepatit E smittas via blodprodukter, eftersom viruset sprids huvudsakligen via mat och smittar inte särskilt lätt.
En hepatit E-smitta kan vara symtomfri och gå över obemärkt hos patienten. Virusinfektionen går oftast över av sig själv.
Vad är Hepatit E?
- Hepatit E är en leverinflammation orsakad av virus (HEV). HEV hör till gruppen hepevirus. Hepatit E är den största orsaken till hepatitepidemier i utvecklingsländer.
- Hepatit E-virus utsöndras i avföringen redan en vecka innan sjukdomssymtomen bryter ut och i ytterligare 30 dagar efter att den insjuknade personens hud och ögonvitor har blivit gulaktiga.
- Via händer som varit i kontakt med avföring kan viruset överföras till livsmedel eller vatten. Människan smittas vanligtvis genom att äta eller dricka livsmedel eller vatten som kontaminerats med viruset.
- Smittan kan överföras till exempel via
-
- rått eller otillräckligt tillagat fläskkött (inkl. vildsvinskött), renkött och älgkött
- korvar som innehåller lever eller salamikorvar
- musslor, särskilt ostron
- färska och frysta grönsaker och bär.
- I länder med dålig hygien överförs smittan vanligen via dricksvatten som kontaminerats med avföring.
Källa: THL
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.