Blivande närvårdare avskräcks inte av det tunga jobbet

Utmaningarna inom vårdbranschen är ett fortsatt hett diskussionsämne.
Trots det har viljan att hjälpa och faktumet att jobb finns tillgängligt fått tio personer att inleda sina studier vid den svenskspråkiga närvårdarutbildningen i Åbo.
– Jag vet att jobbet tidvis kommer vara ansträngande, men tanken på att få hjälpa äldre och göra ett meningsfullt jobb gör det värt det. Jag vill vara en del av att våra mor- och farföräldrar har det bra när de skrivs in på vårdhem, säger Pargasbon Adeléne Winqvist, som i onsdags inledde sin närvårdarutbildning.
Jobb och att få hjälpa intresserar årets studerande
Winqvist hade funderat på andra yrkesutbildningar, men är nöjd över att ha landat på närvårdarlinjen. Hon nämner att en av orsakerna att hon sökte var att man alltid hittar jobb inom vårdbranschen.
– Min mamma studerar också till närvårdare för tillfället, så jag blev intresserad då jag lyssnade på hennes distansföreläsningar, säger hon.
Därtill säger hon att det öppnar många dörrar att gå på yrkesinstitutet.
Även klasskamraten Tinja Kataisto från Pargas inleder i höst sin närvårdarutbildning.
– Jag har alltid vetat att jag vill jobba med människor och hjälpa dem som inte klarar sig själva, säger hon.
Hon säger sig också föredra mer praktiskt arbete, vilket närvårdaryrket och -utbildningen erbjuder.
– Jag vill jobba inom vården trots att jag vet att det säkert blir jobbigt. Det viktigaste är att man har en positiv inställning och känner glädje över jobbet man gör.

Inte alltid stressigt på vårdhem
Andra årets studerande Viivi Kyrklund från Pargas och Hope Cillo från Åbo har redan tagit sina första kliv in i branschen.
– Det har varit väldigt givande att jobba med människor och känna klienternas tacksamhet, säger Kyrklund.
Kyrklund har inte upplevt sig vara särskilt stressad under sin praktik trots att det varit brist på personal. Hon tycker att känslan av att hjälpa övervinner ansträngningen.
Därtill poängterar hon att det finns stora variationer arbetsplatser emellan, då det tenderar att vara stressigare på sjukhus än på privata vårdhem.
– Men det är svårt att veta hur man känner innan man faktiskt har börjat jobba, säger Kyrklund. Det är nog inte de tunga arbetspassen eller den lilla lönen i förhållande till hur krävande jobbet är som lockar.
Kyrklund påpekar att utbildningen i sig är väldigt givande och att hon redan fått mycket ut av den.
– Utbildningen är väldigt omfattande och tidvis krävande. Den öppnar många dörrar i och med hur många inriktningar man kan välja, och fungerar dessutom som en bra bas för högskolestudier.
Ansträngande i längden
Hope Cillo är utbildad till undersköterska i Sverige. Hon har redan jobbat över ett år inom vården och påpekar att jobbet blir väldigt ansträngande i längden.
– Om man i många månader varje dag är stressad och överbelastad tar det nog på både kroppen och hjärnan, säger hon. Man måste tänka på sin hälsa också.
Cillo har följt med vårdtvisten en längre tid och hoppas att man kommer till en lösning.
– Jag är orolig över att få en lägre lön än jag förtjänar. Som närvårdare tar man väldigt mycket ansvar och kompensationen motsvarar inte kraven. Att lönen är samma i mindre krävande jobb är skevt, säger Cillo.
Också henne motiverar dock kärleken till de äldre och faktumet att det är lätt att hitta jobb. Hon har tidigare jobbat inom restaurangbranschen, och är därmed bekant med fysiskt ansträngande arbete.

Fördelar med små grupper
Utbildningens ansvariga lärare Ann-Christin Elmvik och lärare Pia Nylund-Gabrielsson hoppas på att fler ungdomar vill söka till utbildningen och jobba inom branschen.
De ser däremot också fördelarna med de små grupperna, då eleverna samarbetar bra och diskussionerna i klassen förbättras.
– Därtill har samarbetet med Barkbackens servicehus underlättats av att grupperna är små. Det är svårare att besöka enheten och hålla program för boendena i större grupper, säger Elmvik.
Besöken i servicehemmet är enligt Elmvik av stor betydelse för de blivande närvårdarna. De ger dem möjligheten att se vårdverkligheten och förankra sig i arbetslivet på ett annat sätt än teoretisk undervisning kan.
Yrkesstoltheten viktig
Nylund-Garbrielsson säger att yrkesstoltheten hos de blivande närvårdarna är viktig och att de därmed försöker främja den.
– Vi har mycket engagerande diskussioner om vårdaryrket. Många studerande har en väldigt stark framtidsvision redan i tidigt skede, säger hon.
Hon berättar att det under första dagen kom fram att många redan vet vilken inriktning de vill välja inom branschen.
– En av våra uppgifter som deras lärare är att hjälpa de studerande att skapa sin yrkesidentitet och stödja deras utveckling till vårdare, säger Elmvik.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.