Blinkande varningslampa förde bilköpare och bilaffär till domstol – rättegångskostnaderna på 60 000 euro blev dubbelt så stora som bilens värde

En bilaffär i april 2019 visade sig bli kostsam för bilaffären som sålde bilen.
Det var en kvinna som köpte en ny Citroen C3 Aircross PureTech 110 Shine för knappt 28 000 euro. Redan under det första året och de första 30 000 kilometrarna togs bilen in på service nio gånger eftersom motorlampan på bilens instrumentbräde lös och en annan varningslampa blinkade, vilket gjorde att bilen måste stannas och bogseras till service. Som längst var bilen på service sex veckor i ett sträck utan att felet kunde upptäckas.
Efter det fjärde servicebesöket hade köparen föreslagit att köpet hävs, att motorn byts ut eller att bilen byts ut mot en motsvarande bil. Men bilaffären sade nej till alla förslag.
I rättegången stred parterna om vad felet i bilen berodde på. Köparen påstod att det var för mycket bränsle som späddes ut i motoroljan, vilket i längden kunde skada motorn. Bilaffären nekade till att det skulle varit i ett problem och att proportionen bensin i motoroljan låg under bilimportörens gränsvärden.
Enligt bilaffären som kollade felkoderna kunde problemen åtminstone till en del ha uppstått då föraren tryckt in gas- och bromspedalerna samtidigt, och att man öppnat oljetankens kork medan motorn var i gång.
Tingsrätten konstaterade att det onekligen varit många gånger som bilen måste tas in för service för att vara en ny bil, men att det samtidigt inte är helt ovanligt att varningslampor lyser också på nya bilar. Som helhet ansåg tingsrätten att bilaffären gjort vad den kunnat för att ge bilen den service den behövt, och att det inte gått att bevisa att det finns ett sådant enskilt fel på bilen som skulle gjort det motiverat att häva köpet.
Tingsrätten tyckte ändå att parterna, sett till deras olika ekonomiska förutsättningar som privatperson och företag, skulle dela på bilaffärens rättegångskostnader så att de skulle betala ungefär 15000 euro var.
Bilköparen gick vidare till hovrätten där domen blev en helt annan. Hovrätten ansåg att kvinnan hade haft rätt att häva köpet. Således tvingades bilaffären att häva köpet, betala sina egna rättegångskostnader på cirka 30 000 euro plus hela kvinnans rättegångskostnader på ungefär 30 000 euro.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.