Förflytta dig till innehållet

Blåvit varvsindustri måste styra mot hållbarhet

Ljushårig kvinna med glasögon

Klang och jubel! Veckans bästa nyhet, räknat i euro, arbetstillfällen och boost för den nationella självkänslan, levererades av Åbovarvet Meyer Turku. Glädjen var påtaglig när det stod klart att rederiet Royal Caribbean Cruises beställer ett fjärde Icon-fartyg av varvet, med option på ytterligare två fartyg.

Beställningen ger uppskattningsvis upp till 13 000 årsverken vid Meyer och innebär också en tryggare sits för många underleverantörer, inte bara i Åboregionen utan på olika håll i landet (ÅU 28.8). Satsningar av det här slaget behövs för att motarbeta ekonomins kräftgång och öka sysselsättningen inom hela den maritima industrin.

Kryssningsbranschen har börjat återhämta sig efter pandemiåren, men de två Icon-fartyg som just nu byggs vid Åbovarvet blir en minusaffär på grund av stigande kostnader. I fjol gjorde Meyer Turku en förlust på 106 miljoner euro och 2022 var förlusten 19 miljoner, men den senaste beställningen borde ge vinst.

Det har dessutom svallat rejält kring det tyska systerbolaget Meyer Werft som kämpar med ekonomiska utmaningar, vilket har skapat oro också i Åbo. Nu verkar den tyska staten och delstaten Niedersachsen stå i beråd att ta över majoritetsägandet i familjen Meyers bolag i Tyskland, och de tyska varven blir i så fall framtida konkurrenter till Meyer Turku.

Icon-beställningen är välkommen också med tanke på att både investeringar i byggprojekt av större industribolag och exportaffärer i år lyst med sin frånvaro i Egentliga Finland. Värdet på fastslagna investeringar under det första halvåret har rasat till 38 miljoner euro jämfört med 62 miljoner under motsvarande tid i fjol i Egentliga Finland, enligt statsägda investeringsbolaget Finnveras färska rapport.

Kryssningsbeställningen är likaså viktig för Finlands rykte inom sjöfarten och för vårt nationella självförtroende. Statsminister Petteri Orpo och andra profiler var inte sena med att understryka att affären ska ses som ett förtroende för finländskt och åboländskt kunnande inom marinindustrin. Förhoppningsvis stärker den framtidstron överlag. Se, nu vänder skutan!

För hela det maritima klustret gäller det nu att visa vad det går för inom framtidens paradgrenar som teknologi, innovationer och framför allt hållbarhet. Att 96 procent av vår export och nästan 98 procent av vår import transporteras sjövägen har gett oss ett sjöfartskunnande och en beredskap till havs som borde väga tungt internationellt sett. I det här sammanhanget är det en fördel att Finland är en ö, och jämfört med många andra länder ses de finländska rederierna som föregångare inom miljöansvar.

Genom blåvit knowhow har vi tidernas chans att bidra till en mer hållbar turism och föra fram miljömedvetna lösningar som minskar på klimatpåverkan, till exempel genom utsläppsminimering, alternativa bränslen, energiåtervinning och bullerbekämpning. Sjöfarten kunde utvecklas till en ännu mer betydande samhällsekonomi i ett Finland som är i desperat behov av tillväxt och stärkt självförtroende.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter