Blågröna alger förväxlas lätt med pollen – så här ser du skillnaden

De första badarna och soldyrkarna är på plats på Saro udde på Runsala redan efter klockan 10 på måndagsmorgonen.

På sociala medier har det cirkulerat uppgifter om att här skulle finnas cyanobakterier, det vill säga blågröna alger.
Rami Kankare som nyss kommit upp ur det cirka 20-gradiga vattnet skjuter ner det ryktet.
– Jag brukar komma hit flera dagar i veckan och vattnet har varit klart. Nu har det blivit lite grumligare och efter veckoslutets regn fanns här mycket pollen, men inga blågröna alger.
– Men det är förstås oroväckande att vädret blir varmare och att algblomningen ser ut att öka och börja allt tidigare.

På stranden sitter Annele Vuorinen. Hon är här varje dag då solen skiner, vilket betyder så gott som varje dag den senaste tiden. Några cyanobakterier har hon inte sett, men nog något annat som flyter omkring.
– Det är tallpollen och inte blågröna alger. Tallblomningen är i full gång just nu och det borde man veta. Men folk är ganska okunniga och nu när det talas så mycket om blågröna alger har människorna blivit rädda och ser dem överallt.

I lördags hade två personer skrivit på webbplatsen jarviwiki.fi där man kan rapportera sina algobservationer att det förekommit cyanobakterier utanför Saro udde.
Överinspektör Sanna Kipinä på NTM-centralen i Egentliga Finland tar rapporterna med en nypa salt.
– Det är helt obekräftade uppgifter som inte går att kontrollera och jag misstänker att det är tallpollen. Just nu finns det extremt mycket pollen och det kan se ganska ruskigt ut, i synnerhet efter veckoslutets häftiga regn som sköljde stora mängder pollen ut i havet.

På Finlands miljöcentrals satellitbilder syntes förra veckan ett stort område utanför Runsala och över hela Erstan där vattenytan var täckt av en flytande massa. Högst sannolikt var det också tallpollen, säger Kankare.
– Färgen var mycket ljusare än om det skulle ha varit alger och allt talar för att det var pollen. Det är förstås inte helt uteslutet att det finns blågröna alger bland pollenet, men några egentliga algblomningar eller algmattor har vi inte sett.

Kankare säger att hon inte är någon expert på pollen, men hon misstänker att det ovanligt varma vädret gjorde att många växter och träd började blomma samtidigt och att det därför finns extra mycket pollen i rörelse just nu.
– Det är lätt att förväxla pollen med cyanobakterier, men pollenet är betydligt ljusare än algerna som är gröna. Man kan också tänka på tidpunkten. Pollensäsongen är på våren och försommaren, algerna blommar senare på sommaren.
Så här känner du igen cyanobakterier
- Gör ett käpptest: Om du kan lyfta algerna ur vattnet med en käpp är det inte cyanobakterier.
- Lägg vattnet i ett dricksglas och låt det stå en timme. Om algerna stiger upp till ytan är det cyanobakterier.
- Pollen förekommer i vattnet på våren och försommaren. Cyanobakterierna kräver värme och därför är algblomningarna vanligtvis rikligast i juli–augusti.
- Pollenet är mycket ljusare än cyanobakterierna.
Källa: Vesi.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.