Black Lives Matter och andra samhällskritiska ställningstaganden på Åbo konstmuseum

Natur och samhällskritik är teman som på Åbo konstmuseum tar formen av färgstarka och konstnärliga självporträtt. Fotografen bakom dem är senegalesen Omar Victor Diop (f. 1980), bosatt och verksam i Dakar, som för första gången ställer ut sina fotografier i Finland.
Åbo konstmuseum
Omar Victor Diop
28.1.-22.5.2022
Diop jobbar med självporträtt ur ett konstnärligt perspektiv och med en känsla för mode och design tar han upp representationspolitiska frågor, gemenskap och självskapande i porträttfotograferna.
Det som är iögonfallande är fotografiernas omsorgsfulla iscensättning och val av persongalleri samt hur konstnären själv figurerar som protagonist och interlokutör i fotografierna.
Diop har en bakgrund inom företagskommunikation som han avslutade i och med framgången som hans första fotoprojekt, Fashion 2112, le Futur de Beau, fick vid den panafrikanska utställningen som var en del av den Afrikanska biennalen i fotografi år 2011 i Bamako, Mali.

Utställningen på Åbo konstmuseum består av foton ur Diops tre mest framstående fotoprojekt, som vi får ta del av i kronologisk ordning med den senaste som start.
Allegoria premiärvisades under Paris Photo i november 2021 och här gör Diop en kreativ tolkning på klimatkrisen. Mot en stilistisk bakgrund tar Diop inspiration från klassiskt måleri, religiös ikonografi och västafrikanskt studioporträttfotografi och sammanställer ett snirkligt arrangemang utav växter och djur.
Resultatet är färgstarkt och allegoriskt, där flora och fauna nästintill reduceras till en vacker tanke än den verklighet vi lever i.
Nästa fotoprojekt är Liberty med underrubriken A Universal Chronology of Black Protest, från år 2017.
Den enkla bakgrunden är synlig här också, vilket ger mer rum åt översikten av de svartas frihetskamp att ta plats i självporträtten.
Några historiska ögonblick som Diop lyfter fram är anti-apartheidrörelsen i Sydafrika och den aktuella Black Lives Matter-rörelsen.
Det sista fotoprojektet i utställningen är Diaspora, från år 2014.
Avstampen görs i det historiska hovporträttmåleriet och Diop ger synlighet åt svarta historiska personer från 1500-talet till 1800-talet som på grund av diaspora fått stå i skymundan trots att de haft utbredda positioner vid kungliga hov, inom vetenskap, politik och sociala rörelser i Europa.
En intressant tvist med porträtten är hur Diop inkorporerat referenser till dagens fotbollsvärld i dem.
Utöver fotoprojekten innefattas utställningen även av beställningsverket Windrush som konstgalleriet Autograph i London gjorde år 2018. Det hade då gått 70 år sedan fartyget HMT Empire Windrush anlände till Storbritannien.
Känslan av hopp som omvandlas till en hård verklighet hos de västindiska migranterna i de två fotografierna som Diop gjort nytolkningar av är hjärtskärande.
Ibland kan jag tycka att budskapet försvinner lite bakom karisman Diop utstrålar i självporträtten, medan det i andra fall är tack vare självporträtten som budskapet bättre kommer fram. Det är en hårfin balansgång med andra ord.
Fredrika Lindgren
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.