Björn Emil Fritzén: Jag har så många idéer att det nästan blir jobbigt ibland

Det första en besökare ser i Björn Emil Fritzéns kontor i Åbo är den gamla hyvelbänken som är behandlad med linolja och omgjord till ett soffbord.
– De här har jag också gjort själv, säger han och visar på de höj- och sänkbara el-borden med en skiva av mycket tjocka plankor – från pappas skog på Kimitoön.
Det är ändå inte de iögonfallande vackra borden som är det viktiga.
På väggen hänger en armatur, Fritzéns första.
Ung skapande företagare
Han är 24 år och har varit företagare i fyra år. Hans nuvarande företag Fritzén Interior, grundat 2017, designar armaturer för både privatbruk och offentliga byggnader och de säljs i företagets egen nätbutik.
I dag har han två slag av handgjorda armaturer till salu.
Han är killen som hade svårt att koncentrera sig i skolan och som avbröt formgivarstudierna vid Åbo yrkeshögskola, men som nu hoppas lansera sin första kollektion egenhändigt designade lampor på Nordens största mässa för skandinavisk design, Stockholm Furniture & Light Fair i februari.
– Det är ganska mycket som ska vara klart då. I dag finns det tio produkter som är fem före färdiga. Det ska ännu finslipas, testas och certifieras, säger han.

Kunskapen om el är grunden
Hans första företag gjorde elinstallationer på Kimitoön, i Åboregionen och i huvudstadsregionen.
– För många små företag är tröskeln att anställa någon hög, så jag grundade mitt eget för att sysselsätta mig.
I botten har han en yrkesutbildning till automationsmontör vid Axxell i Pargas. Hösten 2016 började han studera formgivning vid Åbo yrkeshögskola, men efter ett år hoppade han av.
– Jag hade så mycket idéer som jag måste få komma igång med. Nu i backspegeln kan jag konstatera att jag borde ha gjort utbildningen klar, även om jag nu har studerat på egen hand och lärt mig enormt mycket. Men yrkesutbildningen är jag glad över. Utan grundkunskaper i elteknik och automation skulle det vara svårt att jobba med el som jag gör i dag.
Lampor utan plast
Efter att ha jobbat en tid som beslysningsförsäljare och planerare började han intressera sig allt mer för belysning och armaturer.
– Det finns många fina lampor, tänkte jag, men de innehåller för mycket plast. De var dyra, men jag tyckte inte att de var prisvärda med tanke på materialet. Det var något som fattades och jag började designa egna lampor.
Sina prototyper har han både formgett och byggt ihop i en gammal ladugårdsbyggnad hemma hos föräldrarna – för hand.
– Då fick jag massor med idéer, som jag har utvecklat så att jag snart kan lansera de färdiga armaturerna.
Tillsammans med två barndomskompisar, Viktor Forsman och Axel Lagerroos, som i sin tur har grundat ett eget aktiebolag, ritade han 180 ritningar för hand av de lampprototyper som han hade byggt i föräldrarnas uthus.
– Det var en fin stund när vi sedan fick ritningarna i 3D, ritade på dator. En annan fin stund var när de första prototyperna av mina lampor kom från fabriken. Vilken känsla! Följande stora steg är att få dem klara till lanseringen.
Jobbar i team
Han är ensamsföretagare men har ett team som han jobbar tillsammans med genom att köpa tjänster. Någon är bra på att skriva ut i 3D, någon kan ytbehanda metaller.
– Folk är superduktiga på vad de gör. Jag har ingen företagar- eller ekonomutbildning, utan har på egen hand lärt mig hur man snurrar ett företag. Att det är så intressant är ju det som får mig att stiga upp på mornarna. Jag tycker om att vara kreativ och skapa med händerna, men om någon hade sagt till mig som ung att jag skulle bli företagare hade jag inte trott på det. Jag tänkte att jag kanske skulle bli skådespelare.
Han säger att företagaren och elingenjören Mikael Eggert har fungerat som ett slags mentor.
– Han har lärt mig hemskt mycket.
Nordamerikanska marknaden är målet
Fritzén vill ha kontroll över sina armaturer. En del av arbetet med dem gör han själv, en del görs av underleverantörer – för hand, i Åbo.
Hemma i föräldrarnas uthus finns en monterings- och förpackningsstation.
– Företaget är lokalt, men målet är att komma in på den nordamerikanska marknaden.
Han jobbar i material av högkvalitet som koppar och aluminium.
– Det största problemet vi har i dag är att man slänger bort saker som inte är trasiga. Min lampor ska hålla i flera generationer. Det är mitt bidrag till den globala hållbarheten.
Björn Emil Fritzén, 24
- Aktuell som: Formgivare som hoppas lansera sin första armaturkollektion i februari.
- Hobbyer: Slalom och freestyle på vintern och träbåten Annmari på sommaren. Den har jag restaurerat. Den är en prototyp från Åbo båtvarv från 1940-talet.
- Det bästa med att vara företagare: Att man får jobba när man är ivrig och brinner för något. Ingen stoppar dig. En dålig dag kan du göra mindre.
- Det bästa med designprocessen: Alla idéer. Det är både skrämmande och roligt med alla idéer. Ibland kan det vara jobbigt, när jag egentligen borde göra annat. Men de är ju en guldgruva för framtiden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.