Bitcoinföretagare i Dalsbruk dömd för grovt skattebrott – straffet lindrades för att han hjälpt till vid utredningen

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt bitcoinföretagaren Niko Punin till två års villkorligt fängelse för grovt skattebrott.
Domen lindras för att han aktivt har bidragit till att reda upp skattehärvan och för att han senare betalade tillbaka de skatter som han inte hade betalat i tid. Summan var till och med högre än den som Skatteförvaltningen krävde, drygt 560 000 euro.
Punin är känd för att år 2014 köpt FN-Steels fabrikshall i Dalsbruk där han byggde en datacentral med tretusen datorer som skulle användas för brytning av bitcoins. Samma år sålde han aktiestocken i sitt företag till den internationella koncernen BitFury för 1,1 miljoner euro.
När värdet på bitcoins började sjunka år 2015 avslutades verksamheten i Dalsbruk.
Privata konton blandades ihop med företagskontot
Det hela fick sin början år 2013 då Punin grundade företaget BSFB Finland vars omsättning på ett par veckor gick upp till hundratusentals euro.
Affärerna gick så bra att bokföringen och redovisningen inte hängde med, delvis på grund av att företaget bytte bokföringsbyrå.
I början av verksamheten gick en del av pengarna till hans privata konto, andra till företagets och det var svårt att hålla reda på hur inkomsterna skulle beskattas, säger Punin.
Han säger också att han fick oklara direktiv av skattemyndigheterna på hur beskattningen skulle skötas.
Han har hela tiden förnekat att han hade för avsikt att göra något olagligt.
Tingsrätten tror inte på förklaringarna
Trots att tingsrätten alltså ser vissa förmildrande omständigheter i fallet, anser den att Punin borde ha känt till hur deklarationerna ska göras och att ändringar i skattebeslut måste lämnas in inom en viss tid.
Han borde också ha insett att beskattningsvärdet på de inkomster han förtjänade var för lågt.
Tingsrätten anser det inte heller trovärdigt att han skulle ha fått felaktiga uppgifter av Skatteförvaltningen då han kontaktade den för att be om råd.
Genom sitt förfarande har han eftersträvat en betydande ekonomisk vinning och som helhet ska bedrägeriet betraktas som grovt skriver tingsrätten i sin dom som inte har vunnit laga kraft.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.