Förflytta dig till innehållet

Biskop Vikström: Prästerna borde ha is i magen

Björn Vikström. Pressbild.


Björn Vikström, biskop i Borgå stift, säger att han själv med glädje skulle förrätta vigslar mellan samkönade par.
Han hoppas att det snart ska bli möjligt.
– Men för tillfället är det inte det, eftersom kyrkomötet inte har fattat ett beslut i frågan. Att vissa juridiska experter anser att det råder ett oklart juridiskt läge må vara sant, men så länge oklarhet råder bör man följa gällande normer och inte försöka utnyttja eventuella kryphål.
Att straffa de präster som viger samkönade par är inte konstruktivt, säger Vikström.
– Men om en präst blir anmäld för att ha brutit mot sitt kyrkolöfte eller mot kyrkoordningen måste vi naturligtvis höra henne eller honom, för att få reda på vad som har hänt. Men att dela ut bestraffningar är knappast fruktbart.
Det går inte för biskopen och domkapitlet att se mellan fingrarna om en präst anmäls för att vigt ett samkönat par.
– Oberoende av vad som orsakar löftesbrottet måste alla behandlas lika. Vi kan inte heller låta bli att höra en präst som till exempel anklagas för sexuella trakasserier.
Vikströms råd till de präster som vill viga är att använda de möjligheter som biskoparnas direktiv från augusti 2016 medger.
– Utforma tillsammans med paret en vacker, glad och högtidlig ceremoni, som rätt långt består av samma element som en välsignelse av äktenskap.
Den här ceremonin kan ske i kyrkan, om kyrkoherden och kyrkorådet ger lov, vid en bröllopsfesten eller i parets hem.
– Men be att paret först viger sig borgerligt.
Åbo svenska församlings kyrkoråd har fattat beslut om att att en vigsel, välsignelseakt eller bröllopsfest för samkönade par kan genomföras i församlingshemmet Aurelia.
Kyrkomötet är den instans som i sista hand ska fatta beslut i frågan.
– Problemet med den civila olydnad, om jag får använda uttrycket, som de präster som vill viga redan nu ger uttryck för är, att det är en protest som riktas mot kyrkomötet, men det är vi biskopar och domkapitel som tvingas agera. Och agera på något sätt måste vi, eftersom vi också på ett trovärdigt sätt behöver kunna agera mot präster som på andra sätt handlar i strid med kyrkans nuvarande ordning och de löften prästerna ger vid vigningen.
Björn Vikström säger sig förstår att många känner sig frustrerade över att beslutsfattandet i frågan går så långsamt.
– Jag delar också den frustrationen. Men jag hoppas att de frustrerade prästerna nu skulle ha is i magen. Jag är rädd för att läget polariseras ytterligare då vissa väljer att trotsa kyrkans nuvarande hållning.
Att kyrkan i framtiden också ska viga samkönade par är enligt Vikström en nödvändig utveckling.
– Det är det både av pastoralteologiska orsaker, som en följd av rättvisekravet och utgående från vår kristna tro och människosyn – men det sista är ju inte alla överens om, som vi alla vet.
Läs också: Åbopräst säger ja till att viga samkönade par
Nya äktenskapslagen och kyrkan

  • Den nya äktenskapslagen trädde i kraft den 1 mars 2017.
  • Den gör det möjligt för par av samma kön att ingå äktenskap och utmanar samtidigt kyrkans äktenskapssyn.
  • Prästernas rätt att viga till kyrkligt äktenskap ändrades inte då den nya lagen trädde ikraft
  • Kyrkan har enligt äktenskapslagen fortsättningsvis rätt att själv besluta om sin vigselpraxis, också när lagändringen trätt ikraft.
  • Den nya lagen förpliktar inte prästerna att viga par av samma kön till äktenskap.
  • Om en präst viger par av samma kön till äktenskap är äktenskapet juridiskt giltigt om man vid vigseln har följt de villkor och former som finns i äktenskapslagens bestämmelser.
  • Om en präst viger ett par av samma kön blir det inte några påföljder för det par som vigts till äktenskap. Eventuella följder för prästen behandlas av domkapitlet.
  • Inom kyrkan förs en livlig debatt om hur man ska förhålla sig till vigsel av samkönade par.
  • Ärendet diskuterades senast på ett biskopsmöte i oktober 2017. Enligt biskopsmötet behöver man i diskussionerna och beslutsfattandet ha som ledstjärna att de olika sätten att se på äktenskap mellan personer av samma kön inte blir en fråga som splittrar kyrkan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter