Förflytta dig till innehållet

Biskop Björn Vikström stöder Mia Bäck i hen-debatten

Kyrkoherde Mia Bäck tycker det är viktigt att alla känner sig välkomna till kyrkan. ”För mig är Gud vare sig man eller kvinna. Därför är ordet hen så praktiskt”. Foto: Kim Lund


En grupp anonyma församlingsmedlemmar har kontaktat domkapitlet vid Borgå stift med anledning av en intervju med Åbo svenska församlings kyrkoherde Mia Bäck.
I sin skrivelse säger de bland annat att Bäck har uttalat sig på ett mycket stötande sätt och att hon därför bör tillrättavisas och för en tid avsättas från sin tjänst för att i stället studera teologi vid Åbo universitet.
I ÅU:s intervju med Bäck den 9 januari efterlyste hon ett inkluderande språk då man talar om Gud. För henne är Gud varken man eller kvinna, sade hon då.
– Man ska se Gud som en kärleksfull förälder, oberoende av vilket kön hen har. Också personer som inte känner sig som vare sig man eller kvinna måste få plats i kyrkan och känna sig hemma där. Då passar hen bra i sammanhanget.

Björn Vikström. Pressbild.


Biskop Björn Vikström vid Borgå stift har tagit del av skrivelsen. För domkapitlets del innebär ett dylikt anonymt klagomål inga åtgärder, säger Vikström.
Han har ändå fört en diskussion med Bäck och gett henne sitt stöd. Det är bra att motverka bilden av en skäggig gammal gubbe som symbolen för Gud, säger Vikström.
– Till den delen håller jag med henne att när vi talar om Gud som en far, en herde eller en klippa är det mera ett symbolspråk, Gud har inget kön.
Vikström poängterar att bibelns bildspråk är både viktigt och värdefullt och att det inte finns någon anledning att ändra på benämningar som fader vår eller Gud fader.
Samtidigt bör man komma ihåg att det för dem som har dåliga relationer till sina pappor kan det vara svårt att ta till sig av kristendomens budskap om Gud alltid beskrivs som en far, säger Vikström.
– Därför ska vi våga använda olika symboler för Gud – till exempel en trygg  mor.
Är det då okej att kalla Gud för hen?
– Rimligtvis är det okej, men man bör vara medveten om att det väcker starka känslor och tänka på i vilka situationer och sammanhang man använder det.
LÄS OCKSÅ: Kyrkoherde Mia Bäck vill könsneutralisera Gud

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter