Birdlife vill se bättre skyddsåtgärder: ”Många av våra fåglar är hårt trängda”
Var femte fågelart i Europa klassas nu som ”hotad” eller ”nära hotad”. Det här framgår av Birdlifes färska rapport ”European Red List of Birds”.
Av alla arter som häckar eller övervintrar i Europa betraktas 13 procent vara hotade, totalt 71 arter, uppger Birdlife. Andelen som klassas som nära hotade är 6 procent.
De två begreppen används då man rödlistar utsatta arter. Europa syftar här på världsdelen, som sträcker sig från Uralbergen i ost till Spetsbergen i norr.
Den förra motsvarande rapporten gjordes 2015. Av arter som nu mår sämre kan nämnas stjärtanden, som jagas hos oss. Den var tidigare en livskraftig art men är nu sårbar. Den hårt trängda ejdern klassas för sin del nu som ytterst hotad.
– Analysen visar också att det skyddsarbete som har gjorts bär frukt, men den behövs mer effektiva metoder för stoppa artförlusten, enligt Birdlife.
En positiv utveckling har observerats för exempelvis fjällgåsen och rödspoven.
Hoppas på avtal om biodiversitet
Det som enligt Birdlife är mest oroväckande är hur det ser ut för fåglar i jordbruksmiljöer och för sjöfåglar överlag. Vadare är också hårt trängda i Europa.
Sju av tio myrsnäppor i hela Europa häckar i Finland. Den arten klassas nu som sårbar, på samma sätt som enkelbeckasinen, en av Finlands vanligaste vadare.
Gråhakedoppingar, av vilka var femte häckar i Finland, betraktas nu också som sårbar, enligt Birdlifes rapport.
Birdlife listar orsakerna till utvecklingen: allt effektivare lant- och skogsbruk, vattenförorening, främmande arter samt trycket från jakt och fiske. Organisationen hoppas därför att de beslut som gjorts vid FN-mötet om biodiversitet i Kina den här veckan är både konkreta och förpliktande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.