Förflytta dig till innehållet

Bilskollärare om körkortsreformen: "Många går över där ribban är som lägst"

Johan Gröndahl, bilskollärare på Easy Driver i Pargas. Foto: Fredrik Häggman


Den i bilskolevärlden vanligtvis lugna sommaren markerar i år ett övergångsskede. Den nya körkortslagen trädde i kraft den 1 juli, och skolorna har fullt upp med att anpassa verksamheten.
Det är ännu svårt att se vilka de konkreta effekterna är, enligt bilskolläraren Johan Gröndahl på Easy Driver i Pargas.
– Det är ännu en hel del som är oklart. De som kör upp nu har fått lektioner enligt den gamla lagen, så vi får se i höst vad resultatet blir.
Körkortsreformen går i stora drag ut på att luckra upp undervisningskraven och i stället lägga mer vikt vid examen. De obligatoriska teoritimmarna blir fyra för det första körkortet och noll för det andra, oavsett fordon. För personbilskörkort krävs bara 10 körtimmar i stället för 18.
Samtidigt blir proven längre och mer omfattande. Det andra och tredje skedet ersätts av åtta timmars riskundervisning, vilket inkluderar mörkerkörning och halkbana och ska avläggas innan körprovet.

Läs också: Trafi: Rusning efter tillstånd att ge körundervisning själv

Undervisningen anpassas efter eleven

Trafikministeriet kallar reformen ett led i regeringens strävan att avveckla normer.
– Med ändringarna beaktas eleven bättre än i dagens läge: vad hen kan, vilket utbildningsalternativ som passar eleven och hur mycket undervisning hen behöver, motiverar kommunikationsminister Anne Berner i ett pressmeddelande.
I Johan Gröndahls mening kan den utökade flexibiliteten medföra sämre trafiksäkerhet. Antalet underkända körprov kan komma att öka.
– Jag är säker på att många försöker gå över där ribban är som lägst. Om man får köra upp efter bara 10 körtimmar så är det klart att man testar. Det finns klara säkerhetsrisker och ingen tid för finslipning.

”Mopedisterna särskilt utsatta”

Gröndahl lyfter fram mopedisterna som en särskild riskgrupp. Körtimmarna är slopade och för att ta mopedkörkort behövs nu bara teoriundervisning och ett hanteringsprov.
– Mopedisterna är mest utsatta och i en olycka är de alltid de som förlorar. Man får bara hoppas att föräldrarna är så kloka att de låter barnen ta körlektioner frivilligt.
Samtidigt säger han sig förstå tankegången bakom reformen och påpekar att den inte är helt och hållet negativ.
– På landsbygden, som i Pargas, har de flesta kört någon sorts fordon tidigare. Problemen kan vara allvarligare i de större städerna där fler börjar helt från noll.
En annan förändring är att ungdomar som får undervisning av sina föräldrar får börja köra ett år tidigare än förr, redan vid 16 års ålder.
– Det betyder att man kan ha mycket mer körvana då man väl kommer till uppkörningen.

Tuffare tider för bilskolorna

För bilskolorna innebär reformen minskade intäkter då mindre undervisning krävs. Minimipriset på ett körkort vid Easy Driver i Pargas ligger efter reformen kring tusenlappen, närmare 800 euro mindre än förr.
– Priserna går ner samtidigt som eleverna inte blir fler, konstaterar Gröndahl och fortsätter:
– Vi erbjuder tilläggslektioner utöver grundpaketen, men nog kan man säga att det finns en oro. Ingen vill ju förlora sitt jobb.

Läs också: Skärgårdsunga tar gärna körkort

Fakta: Nya körkortslagen

  • Ökar valfriheten och ska göra körkortet billigare.
  • Teorilektioner för det första körkortet: 4
  • Teorilektioner för det andra körkortet: 0
  • Obligatoriska körlektioner för mopedkörkort: 0 (tidigare 3)
  • Obligatoriska körlektioner för personbil: 10 (tidigare 18)
  • För personbilskörkort införs obligatorisk riskundervisning, som består av fyra timmar teori och fyra timmar körundervisning.
  • Riskundervisningen ersätter övnings- och fördjupningsskedet och avläggs före förarexamen. Efter examen behöver man alltså inte komma
  • tillbaka till bilskolan.
  • Teori- och körproven blir mer omfattande. Körprovet för personbil blir 60 minuter långt i stället för 45 och bedömningsgrunderna strängare.

Källa: Trafi.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter