Förflytta dig till innehållet

Billigare fjärrvärme i Pargas

Biovärmecentralen i Lövnäs går för högvarv och värmer till cirka 200 fastigheter i Pargas. Foto: Kim Lund


Pargas fjärrvärme ab fortsätter att sänka priset för den energi som produceras i biovärmecentralen i Lövnäs. I januari i fjol sjönk priset med två procent eller cirka två euro per megawattimme, nu är prissänkningen hela fem euro/MWh.
Grundavgifterna justeras samtidigt lite uppåt, men betydligt mindre än sänkningen i energipriset. Sänkningen i prissättningen resulterar i en lägre omsättning på cirka 100 000 euro under 2018.
Bolagets skulder minskar i rask takt och i och med det något lägre priset på flis som är den huvudsakliga värmekällan för anläggningen kan kunderna glädja sig över ett lägre energipris, förklarar fjärrvärmebolagets vd Manne Carla. I fjol lyckades man också minska på kostnaderna för den dagliga verksamheten.
– Vi har ett ganska bra läge just nu. Vi har betalat rejält över hälften av den totala investeringen på drygt sju miljoner euro och tanken är att kunna fortsätta sänka tarifferna, även om sänkningen knappast blir lika stor nästa år som i år.

Fjärrvärmebolaget har amorterat sina lån i rask takt och därför kan bolaget nu sänka fjärrvärmepriset med cirka sju procent, säger Pargas fjärmes vd Manne Carla.


Fjärrvärmen är ett miljövänligt alternativ i och med att uppvärmningen till 98 procent sker med flis från närregionen och med spillvärme från storindustrin i Pargas. Oljepannorna används endast som reservkapacitet och i januari var oljekranarna stängda helt och hållet.
De flesta höghus och radhus i centrum är redan anslutna till fjärrvärmenätet och dessutom är många av stadens egna fastigheter så som skolorna och hälsovårdscentralen anslutna till nätet. Den senaste tiden har man dessutom fått ett par större kunder i PIF-centret och Attendos Lilla-Ro hem i Bläsnäs som ansluts senare i år. Sammanlagt har Pargas fjärrvärme omkring 200 kunder som använder cirka 40 000 MWh energi per år.
Fjärrvärmebolaget omsätter cirka 2,7 miljoner euro per år och man gör ständiga investeringar i underhållet av det cirka 30 kilometer långa fjärrvärmenätet och själva anläggningen.
Carla som också är stadsingenjör i Pargas har vattenkrisen i staden för några år sedan i färskt minne och han vill till varje pris undvika att någonting liknande drabbar fjärrvärmen.
– Vi sanerar och underhåller för cirka 300 000 per år. Vi får inte låta det gå som med vattennätet så att allt smäller på en gång, därför är det viktigt med en långsiktig planering av underhållet.
Den första delen av biovärmecentralen togs i bruk år 2010. Tillbyggnaden invigdes fyra år senare. Pargas fjärrvärme ab ägs av Pargas stad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter