Förflytta dig till innehållet

Bildningsförbundet bjuder på virtuell finlandssvensk ”vändagskryssning”

Catariina Salo/SPT
Arrangörerna vill erbjuda speciellt de som är mer ensamma än vanligt under pandemin någon att umgås med under vändagen. Märta Westerlund är en av kryssningsvärdarna under söndagens virtuella vändagskryssning.

Svenska bildningsförbundet har några gånger ordnar en stor, verklig finlandssvensk kryssning.

Planen var att ordna en sådan i år igen, men på grund av coronaepidemin blir det i stället en virtuell ”vändagskryssning”.

– Tanken är densamma: det vill säga att samla ”gänget” från hela landet. I år vinnlägger vi oss extra mycket om att skapa ett angenämt och inkluderande evenemang som ger en känsla av gemenskap och energi, säger direktör Magnus Öster.

Öster hoppas att speciellt de som är mer ensamma än vanligt under pandemin, exempelvis personer som bor ensamma, på äldreboenden eller boenden för personer med en funktionsvariation, ska anmäla sig till evenemanget.

– Vi hoppas att personal, släktingar eller vänner kan hjälpa de som vill delta men inte själv kan ordna den tekniska biten. Vi hoppas kunna ordna en verklig kryssning igen i framtiden när omständigheterna tillåter.

Förinspelat material från ett fartyg

På fredagen hade över 600 personer anmält sig och enligt Öster finns det ingen övre deltagargräns.

Sändningen pågår i 100 minuter och består av bland annat musik och intervjuer med justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) samt journalisten och författaren Anna-Lena Laurén.

Den virtuella ”kryssningen” leds av kryssningsvärdarna Christoffer Strandberg och Märta Westerlund. Via en chatt kan deltagarna delta i diskussionen.

– En del inslag är förinspelade ombord ett kryssningsfartyg för att deltagarna ska få en känsla av den miljön. Andra inslag sänds direkt. Evenemanget är gratis och riktar sig till hela Svenskfinland och alla åldersgrupper, säger Öster.

Evenemanget äger rum den 14 februari med start klockan 17 och kan av upphovsrättsliga skäl inte ses i efterskott.

Christoffer Strandberg. Foto: Anni Suikkanen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter