Bildningsdirektör: ”Verksamhetskulturen i S:t Olofsskolan ska förändras”
Liliane Kjellman, direktör för det svenska bildningsväsendet, anser att stora förändringar måste göras i verksamhetskulturen i S:t Olofsskolan, i ljuset av vårens händelser.
Den lärare som anklagades för att ha agerat osakligt fortsätter inte att undervisa i höst, men det finns fortfarande en helhet av förbättringar att göra, säger Kjellman.
– Vi har gått igenom massor under våren och sett vad som behöver göras. Det jobbet kommer att ta tid, och jag hoppas att vi får den tiden att göra grundjobbet och leverera resultat, för det är vår ambition.
Det som behöver göras är enligt henne allt från att gå igenom skolans ordningsregler till att se över hela verksamhetskulturen och skolans planer för att förebygga trakasserier.
Skolans rutiner bör därtill stämma överens med stadens direktiv.

Kommunikationen måste förbättras
Kjellman lyfter även fram behovet av att förbättra kommunikationen med vårdnadshavarna. Hon tycker att en konstant dialog vore önskvärd.
Det ska bli klart vem som från skolans sida informerar vårdnadshavarna, och vem elever och vårdnadshavare ska kontakta om de observerar osakligheter som de i S:t Olofsskolan.
– Det här är sådant som inte blir klart på en vecka eller ens en månad, men det är klart att jobbet ska göras. Det handlar i sin grund om värderingar.
Kjellman säger att hon fortfarande har förtroende för rektorn Christer Karlsson, och för att han ska förbättra kommunikationen.
– Jag har också förtroende för att han får hjälp med det. Ansvaret för olika uppgifter behöver fördelas tydligt, särskilt då rektorn nu har ansvar för nybygget av skolan.

Karlsson och Kjellman utreds fortfarande
Stadens utredning av Karlsson och Kjellman pågår fortfarande. Stadens granskningschef Marianne Nihtilä förväntar sig att de når ett första resultat om några veckor.
Åbo stads bildningsdirektör Timo Jalonen säger att det centrala i utredningen är att reda ut ifall rektorn har agerat enligt de anvisningar som finns, och om han har förhållit sig till situationen med tillräcklig allvarlighet.
– För Kjellmans del handlar det om att reda ut vad hon har vetat om situationen och på vilket sätt hon följt med rektorns handlingar. Hennes uppgift är att se till att rektorerna sköter sitt arbete rätt.
Har du fortfarande förtroende för Karlsson och Kjellman?
– För tillfället ja, inget talar emot det. Men om förtroendet hade varit hundraprocentigt skulle inte utredningen göras. De har mitt förtroende till 99 procent. Jag vill inte peka ut någon som skyldig tills utredningen är klar, svarar Jalonen.
Jalonen hoppas att utredningen snart når sitt slut, eftersom situationen är obehaglig för så väl föräldrar och elever som för de inblandade.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.