Bidragen till de privata väglagens färjor i Pargas är inte jämlika, menar veteranpolitiker

Bidragen till de privata väglagens färjor är inte jämlika, menar Christer Friis (SFP) som också är ordförande i skärgårdsnämnden.
I Pargas finns i dagens läge fyra privata väglagsfärjor (Sorpo, Haverö, Sandö och Käldö). Staten täcker kostnaderna för färjorna till 85 procent och i fjol bidrog Pargas stad med cirka 105 000 euro i understöd till väglagsfärjorna. De privata väglagen fick i sin tur ungefär 150 000 euro i bidrag av staden.
Han lämnade i samband med måndagens fullmäktigemöte in en motion, där han påpekade orättvisan i hur stadens bidrag fördelas.
Bidragen behandlades i januari i stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster, där Friis anmälde avvikande åsikt till protokollet.
– Det är helt enkelt inte rättvist att de fast bosatta och näringsidkare som råkar bo eller verka bakom ett privat väglags färja måste betala mera för att ta sig till statens väg än de som bor på en privat väglagsväg, menar Friis.
Samlingspartiets Markku Orell lämnade i sin tur in en motion om att Pargas bör utreda möjligheterna att gå med i det regionala stadssamarbetet som Åbo, S:t Karins, Lundo, Nådendal, Reso och Rusko påbörjade 2022.
Lönerna som färjförarna får är inte heller rättvisa, det har Sjömansunionen konstaterat sedan länge och försökt att styra upp. Vissa väglag håller ännu hårt i pengarna som ska gå till löner, en stor del av väglagens pengar (åtminstone 70%) kommer direkt från staten, lite från staden och än mindre från medlemmarna i väglaget. Väglagen kan tyvärr själva bestämma vart pengarna går, kvar blir lågavlönade färjförare.