Biblioteken måste tänka på säkerheten när de öppnar igen – ”Vi kan inte köra ut någon”


När biblioteken öppnar igen sker det försiktigt, säger Karolina Zilliacus. Foto: Privat
När regeringen förhandlar om att lätta på begränsningarna i samhället hoppas många på att biblioteken ska stå först i tur.
Karolina Zilliacus, ordförande för Finlands svenska biblioteksförening, säger att det inte är någon helt enkel omställning att öppna igen.
– Det är inte sådär bara, biblioteken måste få tid att förbereda sig för att både personal och kunder ska gå säkra.
Det kan bli frågan om en gradvis öppning, något också regionalförvaltningen diskuterat med biblioteken. Karolina Zilliacus tycker det är en god idé att öppna upp verksamheten steg för steg.
– Alla bibliotek måste fundera på hur de reglerar verksamheten så folkströmningarna inte ökar för mycket.
I praktiken kan det betyda att biblioteken på mindre orter inte kan öppna, om de inte kan uppfylla de säkerhetskrav som ställs.
Kanske inte alla samtidigt
Zilliacus ser det som möjligt att biblioteken först tar emot det material som varit utlånat och sedan undan för undan öppnar upp olika funktioner. Bibliotekens lådor där kunderna kan lämna tillbaka böcker öppnade förra veckan.
På större orter ser Zilliacus det som en möjlighet att alla bibliotek inte öppnar på en gång. På mindre orter är det inte möjligt att öppna stegvis.
– Här i Pargas har vi ett bibliotek på varje ö, säger Zilliacus som också är bibliotekschef vid Pargas stadsbibliotek.
Hur det går för de meröppna biblioteken, det vill säga biblioteken kunderna kan besöka utan att personalen är på plats, återstår enligt Karolina Zilliacus att se.
Mycket att tänka på
Rent praktiskt får också varje bibliotek tänka till beroende på vilka rekommendationerna blir. Karolina Zilliacus tror det kan bli frågan om ordentliga mellanrum mellan stolarna, om att avgränsa delar av lokalerna och om att installera liknande plexiglas som i mataffärerna.
Men att skärma av har inte samma effekt när arbetet sker mellan hyllraderna.
– I biblioteken sker en stor del av arbetet ute bland kunderna, det blir svårare att skydda sig.
Låneautomater kan användas för att minska kontakterna. Hur man kan undvika smittspridning via materialet som lånas ut är en annan fråga. Här har biblioteken enligt Zilliacus ännu inte fått några klara besked, men att tvätta händerna noga och använda handskar blir åtminstone aktuellt.
Mycket beror på vilka resurser som finns och hur lokalerna ser ut.
– Hur det blir kan variera mellan biblioteken. Vissa mindre enheter kanske inte kan öppna alls.
Inte bara böcker
Bibliotek är sociala rum med en samhällelig funktion. Till Pargas stadsbibliotek har många hört av sig och undrat när det ska öppna igen. Mängden böcker som lånades ut när biblioteken stängde överraskade Karolina Zilliacus.
– Nu ser vi på ett nytt sätt hur viktiga biblioteken är för människorna.
Inte bara litteraturen, utan också lokalerna är enligt Zilliacus viktiga – biblioteket är ett ställe att komma till för att använda datorer, prata med personalen eller bara vara. Också den sociala aspekten måste tillgodoses när biblioteken öppnar igen.
– Här måste varje bibliotek se hur de organiserar verksamheten. Vi kan inte köra ut folk.
Elsa Kemppainen/SPT
LÄS OCKSÅ:
Finland lättar på begränsningar – biblioteken får börja låna ut böcker igen
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.