Förflytta dig till innehållet

Betydligt mer resenärer i tågen till midsommar – ingen större oro bland passagerarna

Arkiv/Jesper Lindblom

Fortsättningsvis lugnt kring tågstationerna. Foto: Jesper Lindblom


Från och med måndagen utökade VR sina inrikesresor. Nu är man uppe i 85 procent av den normala nivån. Betydligt färre sittplatser än vad som finns är dock bokade. Järnvägsbolaget verksamhetschef Piia Tyynilä anser att detta beror på effekterna från coronavirussituationen.
– Vi körde väldigt länge med liten kapacitet. Sakta men säkert går vi igen mot det normala, men fakta är den att vi är långt i från fjolårets resultat, säger hon.
För att göra resan så säker som möjligt använder VR sig av en algoritm, som då en biljett ska köpas automatiskt väljer en plats på avstånd från andra resenärer. Avståndet lever beroende på hur många platser som har bokats.
– Är tåget nästintill fullt betyder det ju att avstånden inte är lika stora som i tåg med mindre bokade biljetter, säger Tyynilä.

Markant höjning

Till midsommaren sker det ett uppsving i tågresandet. Detta har synts i VR:s system och på torsdagen före midsommarafton, som traditionellt sätt varit den dag då folk reser allra mest, är  i medeltal 40 procent av platserna i inrikestågen bokade.
Tågresorna tillbaka till Helsingfors från Åbo på söndag är fyllda, till drygt tjugo procent. Skillnaden är ändå fortsättningsvis markant från fjolåret, då tågen i stort sett var fulla.
– Om vi ser på turer till och från Åbo, är det 960:an från Helsingfors till Åbo som på förhand är mest bokad. För stunden är platserna bokade till knappt sextio procent. Av de tåg som på söndag lämnar Åbo, är det 962:an och 966:an som fyllts snabbast, men ännu endast till drygt trettio procent, säger Tyynilä.
Till resenärerna vill hon hälsa en glad midsommar. Genom att ha tålamod vid dörröppningar och järnvägsstationer kommer man enligt henne redan långt. Enstaka oroliga kunder har kontaktat VR gällande resande i vållande omständigheter, men någon större rädsla anser Tyynilä inte existerat.
– Nu då turerna också ökat, finns också möjligheten att undvika rusningstider. En tågresa i sig är säker och vi har bland annat städningspatruller igång också under resans gång, säger hon.
 

Jesper Lindblom

Till midsommaren sker en uppsving i tågresandet. Beläggningsgraden är ändå fortsättningsvis låg. Foto: Jesper Lindblom

Ingen större oro bland passagerarna

Under ett stickprov bland resenärerna vid tågstationen i Åbo sågs igen större rädsla för coronaviruset. Till Karis och därifrån vidare till Bromarv för att fira midsommar reste Helsingforsbosatta Greta Lignell och Walter Ruokolahti. Någon större rädsla för den egna hälsan har hon inte, då hon åker tåg men konstaterar att hon vid biljettköp tänker efter var hon väljer säte.
– Jag kollar nog vagnarna och väljer den med minst passagerare. Undvikit lokaltrafik och i synnerhet bussar har jag nog under coronatiden, då de känns mest intima, säger hon.
 

Greta Lignell och Walter Ruokolahti ska fira midsommar i Bromarv. Foto: Jesper Lindblom


Ruokolahti åker i sin tur rätt lite tåg. Bussen mellan Helsingfors och Åbo har varit i flitigare användning, då visiter till föräldrarna i Pargas ägt rum.
— Undvikt att åka lokaltrafik har jag ändå gjort under våren på grund av coronan, säger han.
 

Juha-Matti Heino funderar inte desto mer på coronasituationen och reser då han måste. Foto: Jesper Lindblom


På tåget med destination Helsingfors hoppade också Juha-Matti Heino. Från huvudstaden beger han sig med flygplan till Uleåborg. Midsommaren har länge varit planerad att firas på en stuga i Kuusamo. Någon rädsla över att sitta i tåg känner han inte och menar att det låga reproduktionstalet i landet har gjort att han inte tänker på viruset.
– Jag har åkt mycket kollektiv trafik utan att desto mer tänka på de vållande omständigheterna. Bokar i tågen en plats och sedan kan man ju byta om det känns jobbigt med mycket folk, säger Heino.
 

Olli Leino och Inka-Mari Helvilä använder sig av handdesinfektionsmedel då tvingas använda kollektivtrafik. Foto: Jesper Lindblom


Återvända till Helsingfors, var också något Inka-Mari Helvilä och Olli Leino var på väg att göra efter att ha cyklat runt skärgårdens ringväg. InterCity-, Pendolino- och expresstågen mellan de största finska städerna, är något de inte använder sig av så mycket, medan lokaltågen kommit att bli närmare bekanta.
– Förstås är coronaviruset något det tänks på. Handsprit använder vi oss av, men inte är vi rädda för att använda tåg, säger de.

Dela artikeln

En kommentar: “Betydligt mer resenärer i tågen till midsommar – ingen större oro bland passagerarna

  1. Erland Mattsson skrev

    Artikeln i dagens ÅU on Vikinglines Corona antispridningscertifiering är ledsam läsning. Personalen på Grace vägrade hjälpa till med avstånden i kassakön trots at de var bara några cm och min tillrättavisning hade ingen effekt. Förstärker bilden som många har att kvalitetscertifieringar bara är marknadsföring som internet ens är tänkta att genomföras i praktiken. I annat fall måste personalens attityd förbättras avsevärt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter