Förflytta dig till innehållet

Besvikelse över beslut om Åbolands sjukhus – Pargas och Kimitoön känner sig överkörda

ÅU-foto

ÅU-foto

Åbolands sjukhus. ÅU-foto


Beslutet att Åboland sjukhus från årsskiftet upphör som affärsverk för att ingå i Åbo universitetscentralsjukhus faller inte i god jord i Pargas och Kimitoön.
Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta är besviken över beslutet som fattades av sjukvårdsdistriktets styrelse nyligen.
– Vi har kämpat för Åbolands sjukhus och gett vårt utlåtande. Det är klart att vi är besvikna över att det gick så här, säger hon.
ÅU-Foto

Anneli Pahta. ÅU-foto.


Kommunstyrelsens ordförande Wilhelm Liljeqvist är också besviken.
– Det tycks vara svårt att nå en gemensam linje. Nu kör man ju över kommunerna. Tiden får nu utvisa hur det går med Åbolands sjukhus i fortsättningen, säger Liljeqvist.
Han vill inte uttala sig om kommunen är beredd gå vidare i frågan och i så fall hur.
– Vi har inte diskuterat den frågan, säger Liljeqvist.

Wilhelm Liljeqvist. ÅU-foto


Både Kimitoöns kommun och Pargas stad har lyft fram den juridiska aspekten i sammanhanget och hänvisat till paragraf 11 i sjukvårdsdistriktets grundstadga.
Enligt paragrafen krävs två tredjedels majoritet av delägarkommunernas representanter i sjukvårdsdistriktets fullmäktige om man fattar ett beslut om att lägga ner ett sjukhus, flytta det eller väsentligt ändra dess verksamhet.
Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén säger att Pargas stad fortsättningsvis kommer att åberopa den här paragrafen.
– Beslutet som sjukvårdsdistriktets styrelse fattade betyder att Åbolands sjukhus försvinner som organisation. Det innebär en väsentlig förändring i verksamheten, säger han.
– Kvar finns ingen organisation och struktur som tryggar den svenska vården. I fortsättningen blir man helt beroende av besluten som fattas av sjukvårdsdistriktets direktör och av verksamhetsområdenas chefer och deras vilja, säger Nygrén.

Mikael Holmberg och Patrik Nygrén. ÅU-foto


Den 11 juni tar sjukvårdsdistriktets fullmäktige ställning till styrelsens förslag.
– Det vore märkligt om fullmäktige går emot ägarkommunernas vilja, säger Nygrén.
Pargas ståndpunkt är att styrelsens förslag är bristfälligt och att de språkliga konsekvenserna inte har utretts tillräckligt.
– Förslaget måste remitteras till arbetsgruppen för ny beredning. Det behövs också en dialog med ägarkommunerna. Hittills har sjukvårdsdistriktet inte lyssnat på kommunerna, säger Nygrén.
Stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg är inte överraskad över av styrelsens beslut.
– De har drivit fråga mycket konsekvent och hårt, säger han.
Men han är ändå besviken.
– Beslutet visar att kommunernas utlåtande inte är värt något. Det är mycket märkligt att man kör över ägarkommunerna på det här viset, säger Holmberg.

Inger Wretdal. ÅU-foto


Inger Wretdal, som är andra viceordförande i Kimitoöns kommunfullmäktige och medlem i direktionen för Åbolands sjukhus, önskar att Åbolands sjukhus kunde fortsätta i sin nuvarande form.
– Vi är oroliga för att vi förlorar något som vi inte kan få tillbaka, en modell som tryggar den svenska vården, säger hon.
Wretdal eftersträvar en särlösning utan tilläggskostnader.
Hon är medveten om kommunernas möjlighet att använda sig av paragraf 11 i sjukvårdsdistriktets grundstadga.
– Det handlar om en tolkningsfråga. Från sjukvårdsdistriktets sida anser man att det inte handlar om en väsentlig förändring och att man därför inte behöver ta hänsyn till paragrafen. Idealet vore att man hittar en kompromiss och når en lösning som alla kan godkänna, säger Wretdal.
LÄS OCKSÅ: ”Åbolands sjukhus ska ingå i ÅUCS”

Dela artikeln

3 kommentarer: “Besvikelse över beslut om Åbolands sjukhus – Pargas och Kimitoön känner sig överkörda

  1. Paul Lindberg skrev

    Aki Lindén är sannolikt social- och hälsovårdsminister
    i Antti Rinnes kommande regering. Tiden utvisar…

  2. Kurt Kronehag skrev

    Jag saknar Aki Linden som VD för sjukvårdsdistriktet. Han förstod betydelsen av att få vård på sitt modersmål, samt Åbolands sjukhus betydelse för den svenskspråkiga befolkningen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter