Besvär om soptransporterna att vänta – långdansen är inte slut

Fastighetsägare i fasta Pargas och Åbo får också i fortsättningen välja vilket bolag som hämtar deras fasta sopor. Det här beslutet fattades i Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland på torsdagen.
Beslutet gäller också Aura, S:t Karins, Lundo, S:t Mårtens, Pemar, Pöytis, en del av Rusko, Salo och Sagu. Frågan om avfallstransporterna är en långkörare som har behandlats flera gånger om och i både Åbo förvaltningsdomstol och Högsta förvaltningsdomstolen.
Rösterna föll 8-7
Mötet röstade om ärendet då det ursprungliga förslaget var att kommunerna övergår till kommunvis upphandling av avfallstransporterna.
Rösterna föll 8-7 så att Samlingspartiet, Centern, Sannfinländarna och en ledamot från SDP röstade för att man fortsätter med fastighetsvisa avtal medan Socialdemokraternas två andra ledamöter i nämnden, De gröna, Svenska folkpartiet och Vänsterförbundet ville att man skulle gå in för kommunvisa avtal.
Nämndens ordförande Åbobon Niina Ratilainen (De gröna) är besviken.
– Sex gånger har nämnden nu fattat samma beslut, det vill säga att fortsätta med den fastighetsvisa upphandlingen. Beslutet har inte en enda gång ännu vunnit laga kraft eftersom det anförts besvär mot besluten. Jag undrar hur länge den här rundgången ska fortsätta, säger Ratilainen och medger att det hela känns frustrerande.
– Lagen utgår från att det i första hand är kommunen som ska ordna med soptransporterna. Bara om vissa kriterier i lagen uppfylls kan man ordna soptransporterna så att alla fastighetsägare själva avtalar med transportföretagare om servicen. Min syn på saken är att kriterierna inte uppfylls i de här elva kommunerna. Bland annat försätts fastighetsägarna i ojämlika positioner då avgifterna varierar kraftigt.
Närings-, trafik- och miljöcentralen har samma syn på saken som Ratilainen.
Det har alltså gjorts flera försök att övergå från fastighetsvisa avtal till kommunvisa avtal då det gäller soptransporterna, men de som talar för att fastighetsägarna själva ska få bestämma vem som hämtar deras sopor och vad de betalar för servicen, har bestämda åsikter.
Centerpartisten Jouko Vähä-Rahka från Aura understödde Samlingspartisten och Salobon Lauria Havias förslag om att man fortsätter med de fastighetsvisa avtalen.
– Fastighetsägarna vet själva bäst hur de vill ha det och det här stöder näringslivet och företagsamheten, säger Vähä-Rahka.
Besvär är att vänta — SFP:s representant besviken
Om kommunerna hade tagit över ansvaret för upphandlingen av soptransporterna hade det i praktiken inneburit att kommunernas gemensamma avfallsbolag Sydvästra Finlands avfallsservice hade skött upphandlingen av transporterna.
Enligt Vähä-Rahka hade det här kunnat betyda att till exempel ett utländskt företag hade kunnat vinna entreprenaden och att flera små företag hade fått stryka på foten.
På frågan hur länge politikerna kommer att fortsätta bråka om soporna och hur de ska transporteras, svarar Vähä-Rahka att det återstår att se. Han är övertygad om att någon igen besvärar sig. Det tror också Ratilain
SFP:s representant i nämnden är Sonja Salonius-Laurén från Kimitoön. Hon röstade för att man slopar de fastighetsvisa avtalen.
– Jag tycker att det är mycket beklagligt att nämnden inte fattar ett beslut som skulle gynna miljön, uppfylla lagen och vara transparent och rättvist för alla inom samkommunen, säger Salonius-Laurén.
För att ytterligare krångla till bråket om soporna är en uppdatering av avfallslagen aktuell, kanske ännu i vår. Inom ramen för den här uppdateringen kan det hända att det i framtiden är möjligt att ha fastighetsvisa avtal bara då det gäller brännbart avfall och att kommnerna själva eller via sina samkommuner måste sköta upphandlingen beträffande allt annat avfall.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.