Beredskapen höjs i Åboland inför stormen — sjöbevakare och elmontörer gör sig redo


Stormen väntas slå till mot kusten senare på onsdagen. ÅU-foto
Den annalkande stormen väntas slå till mot Åboland med full styrka sent på kvällen och under natten till torsdag.
På Skärgårdshavet har det utfärdats varning för nordlig storm och på Ålands hav dessutom en varning för svår sjögång med våghöjder på över fyra meter. På Södra Bottenhavet kan vågorna bli upp till sju meter höga.
Vid Västra Finlands sjöbevakningssektion följer man noga med utvecklingen. Bevakningsfartyget Tursas flyttar sig norrut mot Raumo för att vara i beredskap ifall något skulle hända på de norra havsområdena och hennes systerfartyg Uisko patrullerar längre söderut.

Super Puman är redo att rycka ut. ÅU-foto
Man försöker också ordna så att flygflottiljens besättning har jour på flygplatsen i stället för i hemmen för att snabbare kunna rycka ut med Super Puman.
Någon extra personal finns inte att kalla in, utan man jobbar med det manskap man har och hoppas att det räcker, säger fältchef Benny Paulsson.
– Man talar om vindstyrkor på 21–23 meter i sekunden, vilket inte behöver innebära någon katastrof. Vi har varit med om mycket värre.
– Men det är bra att man talar och skriver om stormen så att folk hålls på landbacken vilket är bra för oss.

Fältchef Benny Paulsson hoppas att folk har förtöjt sina båtar ordentligt. Foto: Kim Lund
Sjöbevakningen uppmanar folk att se över sina båtar och att alltid förtöja som för storm. För även om det inte har hänt en olycka kan en drivande båt förorsaka onödigt arbete för Sjöbevakningen.
– Det leder alltid till efterforskningar och vi måste kontrollera båten och ta reda på om någon kan ha fallit överbord eller om den bara varit dåligt förtöjd. Det binder någon av våra enheter helt i onödan.
Elbolag kallar in extra personal
Vid elbolaget Du-tec som sköter elunderhållet i Pargas och den västra skärgården har man kallat in all tillgänglig arbetskraft, cirka dussinet personer.
VD Bjarne Ulriksson räknar med att det kommer att uppstå strömavbrott, men hur omfattande de blir vet man först när stormen slår till på allvar.
– Är det en normal storm kanske man klarar sig lindrigare undan, men helt säkert blir det strömavbrott, en del längre andra kortare. Hur länge det tar att laga dem beror också på hur färjorna går. Vi har egna båtar men om det stormar riktigt ordentligt är de nog lite små och i såfall får vi ta hjälp av någon av våra underleverantörer.

Elmontörer i arbete efter en storm i Nagu år 2011. ÅU-foto
Vid Finferries säger trafikchef Pasi Roos att färjetrafiken mellan Nagu och Korpo sannolikt av säkerhetsskäl kommer att avbrytas i något skede på grund av stormen.
– Det ska blåsa från norr och det är den värsta vindriktningen för det färjepasset. Avbrottet kan också komma att påverka pendlingstrafiken på torsdagsmorgonen.
Den övriga färjorna ska förhoppningsvis kunna köra som normalt tror Roos.
– Falco och Sterna har aldrig stannat på grund av hårt väder, men man vet ju aldrig. Stormarna verkar ha blivit kraftigare för varje år.
På Twitter påminner Egentliga Finlands räddningsverk folk om att förbereda sig för stormen och plocka in föremål som kan blåsa bort från deras gårdar.
På onsdagskvällen 16.9 närmar sig ett kraftigt oväder Finland, ovädret stannar här tills torsdagskvällen.
Stormen träffar hårdast västkusten och Åbolands-skärgård.@vspelastus uppmanar att man samlar upp saker från gårdar och säkrar båtars förtöjningar.— V-S pelastuslaitos (@vspelastus) September 15, 2020
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.