Benrester av hundratals koleraoffer som grävts upp vid Stallbacksplan i Åbo får snart ny viloplats


Gravarna nedanför Kakolabacken föll i glömska i sjuttio år. Foto: Muuritutkimus
Ben och benrester som hittades i samband med arkeologiska utgrävningar nedanför Kakolabacken ska återbegravas. Fynden kommer att få en ny viloplats på begravningsplatsen i Åbo.
Ärendet behandlades på tisdagskvällen av gemensamma kyrkorådet. Regionförvaltningsverket har redan tidigare sagt ja till en återbegravning.
Benresterna från hundratals individer härstammar från en koleragravgård vid Stallbacksplan, nedanför Kakolabacken. De grävdes upp i samband med arkeologiska utgrävningar 2016–2018. I bakgrunden fanns ett beslut att bygga ett daghem vid Malmgatan.
Det är inte känt när platsen slutade användas, men det finns en tidningsuppgift från 1895 om att området saknade staket och att folk hade börjat föra sopor och gödsel dit.
De första husen i området byggdes i början av 1900-talet.
Kistor viktigaste fynden
Offer från olika tidsperioder har begravts på platsen. Den första epidemin inträffade 1831–32, övriga benrester är från 1850–1870-talen. Det har också funnits ett kolerasjukhus i närheten, i ändan av Malmgatan.
I tidigare utgrävningar hade man hittat metallknappar från militäruniformer och antagit att endast soldater var begravda där. I senare undersökningar hittades också benrester av barn och vanliga stadsbor.
De viktigaste fynden var ändå träkistorna. De välbevarade och robusta kistorna tydde på att folk satsade på begravningar också under en dödlig epidemi.
Föll i glömska
Koleran härjade i Åbo i flera repriser. Vid Kalevavägen i stadsdelen Österås finns en annan begravningsplats för kolerans offer.
Begravningsplatser för kolerans offer placerades oftast utanför städer. Medan platsen i Österås är tydligt utmärkt med staket föll gravarna nedanför Kakolabacken i glömska i sjuttio år.
Arkeologiska utgrävningar av fornlämningar från 1800-talet är tämligen ovanliga i Åbo, eftersom man här har fokuserat på fynd från medeltiden och förhistorisk tid.
Benresterna från koleragravgården kommer att återbegravas någon gång i vår. Tidpunkten klarnar senare.
Kolera
Diarrésjukdomen orsakas av en bakterie i förorenat vatten eller genom dåligt tillredd mat.
Diarrén gör kroppen kraftigt uttorkad och den smittade dör av uttorkning.
Koleraepidemin kom till Åbo i början av 1830-talet med ryska soldater.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.