Bengtskär tar ett steg mot klimatneutralitet – ska lämna oljan i det förflutna

Bengtskär tar år 2022 ett efterlängtat steg mot en klimatneutral verklighet. Det nya sjökabelprojektet ska göra att elproduktionen på ön övergår från det tidigare generatorsystemet till ett mer hållbart alternativ.
– Vi har redan länge förstått behovet av att lämna generatorsystemet, så det här var ett naturligt steg att ta, säger Per Wilson, som tillsammans med frun Paula Wilson driver turistverksamheten på ön.
Hittills har generatorsystemet inneburit en oljedriven elproduktion. Från och med nästa år ska Bengtskär få sin el genom en sjökabel, vilket är ett både miljövänligare och förmånligare alternativ.

Den oljedrivna elproduktionen har, tillsammans med uppvärmningen av fyren, krävt över 30 000 liter olja årligen. Det här blir lätt dyrt, framförallt då oljan inte lär bli billigare i framtiden.
– Dessutom är hållbarhetsperspektivet en stor orsak för den här övergången, säger Paula.
Hon berättar att Bengtskär har som mål att bli klimatneutralt, och att det här är ett stort steg på rätt väg.
– Och så fort sjökabeln är klar kan vi börja processen med att förändra vårt värmesystem, vilket ökar Bengtskärs hållbarhet ytterligare, berättar Paula.
För tillfället är även uppvärmningen av Bengtskärs fyr oljedriven, men då sjökabeln är på plats kan fyren värmas upp med hjälp av en eldriven värmepump. Det finns även starka planer på solenergi på ön i framtiden.
Turisterna och ejdrarna påverkas inte
Enligt Per och Paula Wilson ska sjökabelprojektet, som genomförs år 2022, inte ha någon inverkan på vare sig turismen eller öns stora ejderpopulation.
– Arbetet kommer till stor del att ske under sensommaren och hösten, och ska endast äga rum på land i ett fåtal dagar, säger Per.
Den största delen av arbetet kommer att ske ute till havs, då sjökabeln dras den 12 till 15 kilometer långa sträckan mellan fastlandet och Bengtskär.
Sjökabelprojektet genomförs tillsammans med eldistributionsbolaget Caruna, och planeringsprocessen har varit igång i snart tre år.
Projektet är en investering på ungefär 1 miljon euro. Delaktiga i finansieringen av projektet är, förutom Bengtskärs turistföretag Ab Bengtskär Oy, också Telia, Elisa, Gränsbevakningsväsendet och Erillisverkot. Avgifterna som de som ansluter sig till nätverket betalar används som vidare finansiering.
Genom att ön ansluts till sjökabelsystemet ska Bengtskärs fyrs funktion och brukbarhet förbättras. Det möjliggör också en vidareutveckling av turismen på ön, som består av ungefär 10 000 besökare varje sommarsäsong.
Stiftelen Turun Yliopistosäätiö och Ab Bengtskär Oy har undertecknat ett hyresavtal som gäller till och med år 2035. Det här möjliggör Wilsons satsning i sjökabelprojektet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.