Förflytta dig till innehållet

Bengtskär går in i ett nytt tidevarv – utställning berättar storyn från kakelugn via olja till fossilfri energi

Emilia Örnmark
En hög fyr på ett berg.
Bengtskärs fyr har stått här sedan 1906. I dag finns här el från land och en borrbrunn, från vilket dricksvatten kan tillverkas genom en apparat för omvänd osmos.

En betydande utveckling mot en hållbarare framtid har skett på Bengtskärs fyr det senaste året. Det enorma projektet med att dra en elkabel ut till fyrön slutfördes i november. I slutet av månaden hade jordkabeln dragits in i fyren och lamporna kunde för första gången tändas med fossilfri elektricitet.

Nästa milstolpe nåddes i april i år då fyra hål på 200 meter borrades för att fyren i framtiden ska kunna hämta sin värme från berget. Värmepumpen kommer man att installera i höst och därmed gå in i en era av fossilfri energi.

– Redan för tio år sedan började vi tänka på att förnya elen till ett hållbarare alternativ. Det vettigaste var att dra en elkabel från land, men problemet var att det kostade en miljon euro, säger Paula Wilson.

Tillsammans med sin man Per Wilson är hon familjeföretagets eldsjäl i det här utvecklingsprojektet. Paret tog för 30 år sedan över verksamheten på Bengtskär, men gav ifjol över sitt livsverk till dottern Nora Wilson och hennes man Henrik Wilson.

LÄS OCKSÅ

Ny utställning om energiförsörjningen

Wilsons öppnade på onsdagen en ny utställning om Bengtskärs energiförsörjning genom tiderna. Den finns utomhus, på norra sidan av fyren.

Tavlor utomhus med informationEmilia Örnmark
I utställningen finns massor av intressant fakta och intressanta bilder om Bengtskärs energiformer från starten 1906 till i dag. Under ställningarna erbjuds ejdrarna en bra häckningsplats nästa vår.

Tidsaxeln startar vid 1906 – året då fyren stod klar – då fyrvaktarens hem värmdes med kakelugnar och köksspisar. Tyngdpunkten för utställningen är lagd vid dragningen av elkabeln och anläggandet av bergvärmesystemet.

Under den festliga dagen för utställningens avtäckning var många av Bengtskärs samarbetspartners på plats, som till exempel representanter från ägaren Turun Yliopistosäätiö, Caruna och Gränsbevakningen.

En skål höjdes för fyrens fossilfria framtid.

två personer drar ett skynke av tavlor med information, byggda till en utställningEmilia Örnmark
En högtidlig stämning rådde då Henrik och Nora Wilson (längst till höger) öppnar utställningen om Bengtskärs energiförsörjning genom tiderna. Till vänster Paula Wilson, som höll öppningstalet.

Per Wilson premierades

Ville Koskinen, enhetschef vid Västra Finlands sjöbevakningssektion passade på att överräcka en medalj till Per Wilson för hans aktiva frivilliginsatser för elprojektet. Elen försäkrar enligt Koskinen driften av gränsbevakningens övervakningsutrustning framöver.

– Det är svårt att sköta övervakningen så här långt ute till havs, säger Koskinen.

Två män skakar handEmilia Örnmark
Per Wilson mottar medalj av Ville Koskinen, enhetschef vid Västra Finlands sjöbevakningssektion, för sitt engagemang i att förse Bengtskär med el från land.

Wilson känner stolthet över utmärkelsen och lyfter fram det goda samarbetet med Gränsbevakningen och den säkerhet det tillför Bengtskär.

LÄS OCKSÅ

Adjö till oljan

Sjökabeln löper tjugo kilometer på havsbotten från Rosala. Med det här projektet övergår elproduktionen på Bengtskär från det tidigare generatorsystemet med oljedriven elproduktion till ett mer hållbart och förmånligare alternativ.

En fyr, vid vilken bland annat en lastbil står parkerad.Arkiv/Nora Wilson
En hel maskinpark fick man kuska ut till Bengtskär för att färdigställa elkabelprojektet.

De två generatorhusen fyller dessutom ytterligare en uppgift: de ger Bengtskärs hundratals ejdrar skydd.

Redan denna vår har det visat sig att ejdrarna ser det som tryggt att ruva även intill transformatorernas väggar.

Ejder i sitt bo vid en väggEmilia Örnmark
En ny trygg plats. Bengtskärs ejdrar tog genast den nya trygga väggen vid transformatorerna i besittning.

Den oljedrivna elproduktionen har, tillsammans med uppvärmningen av fyren, krävt över 30 000 liter olja årligen. Dessutom slipper man underhållet av generatorerna, som har krävts var tredje vecka samt fraktandet av oljan.

Kostnaden för elprojektet delades på fem och kunde således genomföras tillsammans med Telia, Elisa, Gränsbevakningsväsendet och statliga Erillisverkot.

Två transformatorhus vid en fyrväggEmilia Örnmark
Transformatorerna finns alldeles intill fyren. Elen som kommer längs den 20 kilometer långa sjökabeln kopplades in till fyren i slutet av november.

Borrbrunn samtidigt

Men resan mot en lättare och hållbarare vardag i fyren slutar inte här. Då man väl satte i gång med att borra lät man också göra en hundra meter djup borrbrunn för att få vatten.

Vattnet är salt, men med en anläggning för omvänd osmos får man nu dricksvatten (sex till sju liter i minuten) ute på Bengtskär. Tidigare har man hämtat dricksvattnet i kanistrar från Rosala.

Med borrbrunnen är man inte heller längre beroende av det regnvattnet som samlas in för tvättsyften och som under torra perioder kunde ta slut.

Nästa steg under planering

Inte heller här slutar energiutvecklingen för Bengtskär. Nästa steg är att installera solpaneler på byggnaderna.

– Elkabeln ger oss pålitlighet, men under sommarmånaderna kunde solpanelerna ge oss en stor del av den el vi använder, säger Nora Wilson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter