Behovet av blod tar ingen semester – ”Nya blodgivare, särskilt unga, behövs”

Hettan och sommaren orsakar utmaningar för blodtjänstbyråerna.
– Det finns ett stort behov av blodgivare, säger Marjo Nikkilä, ansvarig sjukskötare på Åbo blodtjänstbyrå.
Det behövs 70 påsar blod per dag i Åbo och totalt 800 i Finland. På blodtjänsten har de fått ringa upp och fråga enskilda individer ifall de kan donera blod.

– Behovet på blod upphör inte fastän sommaren börjat, säger Nikkilä.
Hon uppmanar folk att donera blod innan man tar semester. Speciellt viktigt är det att donera blod under midsommarveckan då arbetsveckan är kortare.
– Under sommaren och hettan bjuder vi också på glass efter blodgivningen, säger Nikkilä med glimten i ögat.
Hon påminner att man speciellt under hettan ska äta och dricka rikligt före blodgivning. Den 14 juni är det internationella blodgivardagen och då serveras det extra mycket godsaker.
Corona ställer fortfarande till det
Under coronapandemin har blodtjänsten infört tidsbokningar för att kunna reglera hur många människor som besöker blodtjänstens utrymme samtidigt. Tidsbokningarna gäller ännu och det hela har förlöpt smidigt. Ändå har antalet blodgivare minskat.
– Folk jobbar på distans och vistas inte på samma sätt i centrum, säger Nikkilä som en förklaring till det minskade antal blodgivare.
Skolorna har dessutom stängt under sommaren och i nuläget får endast den som donerar blod vistas i utrymmet. Det kan göra det svårare för småbarnsföräldrar att donera blod.
Nikkilä menar ändå att ifall barnet självständigt kan vänta på en stol vid ingången kan det följa med.
Unga, nya blodgivare saknas
Blodtjänsten samarbetar med Åbo Akademis Studentkår för att uppmärksamma blodgivning hos unga. Det årliga blodgivningsevenemanget har ägt rum vid Kåren, men har under coronapandemin flyttat till blodtjänstens utrymme vilket begränsar antalet.
– Nya blodgivare, särskilt unga, behövs, säger Nikkilä.
Hon tillägger att de nya blodgivarna gör så att det finns tillräckligt med blodgivare även i framtiden. De nya blodgivarna som kommer in i blodgivningsregistret är livsviktiga.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.