Begagnade kläder och varor säljer som aldrig förr – kärvare tider väntas ytterligare sätta fart på affärerna
Röda Korsets second hand-affär Kontti i Västra centrum har varit öppen endast en halv timme, men det är redan full kommers.
Ungdomar, seniorer och småbarnsföräldrar strosar mellan hyllorna och klädräckena medan personalen går igenom och sorterar de donationer som har kommit in under veckoslutet.

Sortimentet är häpnadsväckande stort. Här finns allt från bröllopsklänningar, festblåsor och julgubbskläder till möbler, husgeråd, böcker och dvd: er.
Prissättningen är ytterst moderat. Medelpriset på allt som säljs här är fyra euro.

Kaija Kyrölä bor i Virmo och kommer till Åbo en gång i veckan för att hälsa på sin mamma. Varje gång hon är i stan passar hon på att göra en avstickare till Kontti.
– Det är härligt att komma hit. Här rent och snyggt, det är lätt att hitta här, det finns massor av saker och personalen är toppen.
Är det något speciellt du är ute efter?
– Inte egentligen, men alltid lägger jag någonting i köpkorgen. Nu har jag hittat en glittrig blus till julen och så kanske jag köper lite julprydnader.

Priserna stiger och allt blir dyrare. Har du ändrat på ditt köpbeteende på grund av det?
– Det stämmer att priserna på i synnerhet mat har stigit alldeles massor. Som pensionär är jag tvungen att fundera noga på vad jag köper, men jag försöker klara mig på något sätt.
Kontti flyttade från Satakuntavägen till Västra centrum för tre år sedan.
LÄS OCKSÅ
Platsen har visat sig vara en livlig handelsplats och läget är perfekt, säger Konttis chef Marika Kohonen. Kundantalet har ökat stadigt och det har också donationerna gjort.
– Coronan blev en slags vändpunkt, folk var hemma och hade tid att städa och gå igenom sina skåp och garderober. Det talas också mycket om återvinning och cirkulärekonomi och folk har blivit mer medvetna om sådana saker och det märks hos oss. Av alla Röda Korsets tolv Konttiaffärer tror jag vi tar emot mest donationer.

Det kommer in så mycket kläder, bruksföremål och andra saker att allt inte kan säljas i Åbo.
Förra månaden åkte en lastbil med varor till Kontti i Rovaniemi och en del varor skickas till Röda Korsets logistikcentral i Tammerfors därifrån de distribueras vidare till olika krisområden i världen.

Kriget i Ukraina syns också i Konttis verksamhet. Tusentals ukrainare har flytt kriget och behöver hjälp för att starta ett nytt liv i Finland.
Kontti samarbetar med Röda Korsets lokalavdelningar och den vägen har många ukrainare hittat vägen till Västra centrum.
– Oftast har de kommit hit med sin stödperson och det finns sådana som har inrett hela sitt nya hem med begagnade möbler och husgeråd härifrån. Ibland har de också ringt från flyktingförläggningen i Pansio och frågat om vi kan hjälpa dem, en gång förde vi tio mattor dit.
Trots att det kan bli trångt i lagren tackar Kohonen sällan nej till någon donation. Allt som är helt och rent tas emot, kläderna ångstryks och sorteras enligt användningsändamål innan de läggs ut till försäljning.
På grund av utrymmesbrist har man svårt att ta emot stora mängder möbler, men som tur är brukar folk ringa på förhand och fråga om de kan komma hit med dem, säger Kohonen.

Den allmänna prisstegringen och inflationen har ytterligare satt fart på försäljningen av begagnade kläder och varor.
Folk har blivit mer prismedvetna och kundantalet och donationerna ökar då de ekonomiska konjunkturerna svänger, säger Kohonen.
– Trenden har varit uppåtgående hela tiden och det ser ut som om det kommer att fortsätta så här.

Det går bra också för loppmarknaden Puutorin Kirppis på Brahegatan.
Här är konceptet ett annat än i Kontti. Den som har något att sälja hyr ett klädräcke eller en hylla för minst en vecka och låter sedan loppmarknadens personal sköta själva försäljningen mot en provision på fem procent.
För tillfället är alla 102 försäljningsplatser bokade och man får vänta tills slutet av december innan nya platser blir lediga.
Loppmarknaden öppnade i december 2017 och sedan dess har både antalet kunder och försäljare ökat kraftigt, säger företagaren Jesse Halme.
– Vi har ett väldigt brokigt kundunderlag och det finns egentligen inga särskilda produkter eller varor som säljer extra bra. Kläder, mode och vintage är alltid pop, men här säljs också serviser, husgeråd och inredningsprylar. Det finns egentligen ingenting som inte går att sälja.

Halme tror att försäljningen kommer att ta ny fart nu då matpriserna stiger och folk blir mer medvetna om hur de spenderar sina pengar.
– Man kanske börjar gå igenom sina skåp och hittar sådant man inte längre behöver och som man i stället kan sälja och tjäna en slant på. Ibland kan man ha riktigt värdefulla saker i hemmet.
För att svara på det ökade intresset för köp-och-sälj-ekonomi hyr Puutorin Kirppis ett 200 kvadratmeter stort utrymme i en fastighet på Mariegatan.
Det kan vara en chansning eftersom det allmänt kärva ekonomiska läget i landet också påverkar företaget.
Halme oroar sig för stigande hyror och för att flera av företagets samarbetspartners har höjt sina priser.
– Det är förstås en liten risk att växa och anställa ny personal, men jag tror att intresset för cirkulärekonomi kommer att hålla i sig. Men man får se hur det går, jag hoppas förstås att det går bra.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.