Befälhavaren på Mergus friad i Helsingfors tingsrätt – nära ögat-situationen med Finnswan i rätten

Nära ögat-situationen där Finferries landsvägsfärja Mergus samt rederiet Finnlines ro-paxfartyg Finnswan den 13 november 2019 som närmast befann sig cirka 30 meter ifrån varandra blev rättssak.
Åtal väcktes för underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap. Men Helsingfors tingsrätt friade befälhavaren på Mergus i enlighet med det utlåtande som sjörättens två sjöfartssakkunniga gav.
Mergus trafikerar från Galtby till Norrskata och Houtskär.
Åklagaren ansåg Mergus väjningsskyldig
Enligt åklagaren hade Mergus befälhavare försummat sin plikt att hålla utkik samt ge plats för fartyget Finnswan i en situation där Mergus varit väjningsskyldig.
Åklagaren framhöll att Mergus, som avgått från Olofsnäs på Norrskata på en rutt som korsar djupfarleden från Nådendal och Åbo, inte observerat det nästan 219 meter långa fartyget Finnswan som gått västerut längs med djupfarleden med en hastighet på ungefär 14,5 knop.
Mergus befälhavare hade efter avgången från Norrskata kopplat på automatstyrningen och färjan hade en hastighet på ungefär 9 knop då den var på kollisionskurs med Finnswan.
För att undvika kollisionen hade Finnswan tvingats väja åt babord och först efter den väjningsmanövern hade Mergus reagerat och väjt åt styrbord. Avståndet mellan fartygen var som minst 30–40 meter.
Åklagaren ansåg Mergus vara väjningsskyldig eftersom färjan korsat en farled som klassas som trång farled och eftersom Finnswan inte kunnat navigera tryggt utanför farleden.
Mergus befälhavare bestred åtalet
Den åtalade befälhavaren bestred åtalet och ansåg sig ha agerat i enlighet med sjövägsreglerna och att Mergus inte varit väjningsskyldig. Farosituationen berodde enligt den åtalade i första hand på att Finnswan inte iakttagit väjningsreglerna.
Mergus som är byggd år 1984 har en kommandobrygga vars utformning inte motsvarar vad som kan förväntas av ett modernt fartyg. Finnswan har närmat sig Mergus babordssida i en så kallad död vinkel.

Vidare påpekar den åtalade att Finnswan kontaktat Mergus på VHF först då avståndet mellan fartygen varit cirka 300–400 meter, trots att man borde ha gjort det mycket tidigare. Dessutom togs VHF-kontakten på kanal 71 då det borde ha gjorts på kanal 16.
Det att Mergus väjningsmanöver inleddes senare berodde på att befälhavaren först var skyldig att iaktta Finnswans undanmanöver innan Mergus kunde vidta åtgärder. Dessutom hade Finnswan inte använt sig av ljudsignal.
Sjöfartssakkunniga slog fast att Finnswan agerat inkonsekvent
Sjörättens två sjöfartssakkunniga konstaterade i sitt utlåtande i enlighet med Olycksutredningscentralens rapport från oktober 2020 att bägge fartygen hade möjlighet att anse att den andra var väjningsskyldig i situationen.
Enligt sjöfartssakkunniga kan farleden inte anses utgöra en trång farled för Finnswan. Enligt sjötrafiklagen är det upp till fartygets befälhavare att själv definiera vad som är en trång farled för befälhavarens fartyg.
Om Finnswans befälhavare hade ansett farleden trång för sitt fartyg, finns det noggranna direktiv och skyldigheter gällande framfart i trång farled som Finnswan inte följt.
Enligt utlåtandet har man på Finnswans kommandobrygga inte handlat i enlighet med varken Finnlines interna säkerhetsanvisningar eller sjövägsreglerna.
Mergus befälhavare frias
Tingsrätten anser med beaktande av omständigheterna att de normala väjningsreglerna enligt sjövägsreglernas regel 15 varit tillämpliga och att Finnswan har varit skyldig att hålla undan för Mergus, som Finnswan hade på sin styrbordssida.
Om befälhavaren på Finnswan ansett farleden som trång för sitt fartyg, borde Finnswan i enlighet med sjövägsreglerna hållit sig på styrbordssidan av farleden. Finnswan har dock hållit sig i mitten av farleden och inte heller angivit någon ljudsignal.
Tingsrätten slog fast att staten ska ersätta Mergus befälhavares skäliga rättegångskostnader.
Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.