Bayer Nordics vd till ÅU: ”Vi strävar efter att hitta en lösning för våra anställda i Åbo”

Läkemedelsjätten Bayer bygger en fabrik för preventivmedelstillverkning i Costa Rica i Centralamerika.
Det multinationella, tyska företaget investerar 170 miljoner euro i fabriken som ska stå klar 2024. 250 personer ska anställas till den.
Genom att bygga en ny produktionsanläggning möter Bayer en växande efterfrågan på preventivmedel och satsar även mera på utvecklingsländer.
Bayer har redan börjat exportera hormonspiraler från Åbo till Afrika söder om Saharaöknen. Målet är att via organisationer för familjeplanering exportera spiraler till totalt 100 miljoner kvinnor.
Många faktorer spelar en roll då bolaget väljer var de ska bygga en ny fabrik. Miljö, kostnader, lönsamhet, lagstiftning med mera, säger Miriam Holstein, vd för Bayer Nordic som är bolagets organisation i norra Europa.
– Vi utvecklar vår verksamhet på många orter i världen. Vi brukar inte gå in på detaljer då det gäller för- och nackdelar med olika investeringar men det handlar om miljöer och att hitta arbetstagare med rätt sorts kunskaper.

Costa Rica-fabriken ska stöda Åbofabriken
Bayer Nordics produktionsenhet i Åbo är fortfarande en av de viktigaste för bolaget, enligt Holstein en av de bästa platserna att exportera produkter från.
Bayer Nordic bygger även en ny fabrik i Åbo som ska stå klar 2025.
Den kostar över 170 miljoner euro. Även den nuvarande fabriken investerar man i, kring 40 miljoner euro.
Men genom att bygga nytt i Costa Rica vill Bayer minimera riskerna med att bara ha en enhet att exportera hormonspiraler från.
Tanken är att fabriken i Costa Rica ska fungera som en bas för exporten till utvecklingsländer men också att den ska stöda produktionen i Åbo.
I Åbo tillverkas en del av hormonspiralerna, det vill säga polymererna (kemiska föreningar i långa kedjor).
De här delarna exporteras sedan vidare till Costa Rica.
”Vi strävar efter att hitta en lösning för våra anställda”
Det arbetar nu cirka 850 personer på fabriken i Åbo, totalt tusen personer i Finland, och planen är att högst 90 tjänster försvinner fram till år 2025.
Bolaget inledde förhandlingar med personalrepresentanter redan i fjol. Samtidigt rekryteras också högutbildade personer med olika specialkunskaper. I fjol rekryterade man över 100 personer.
– Manuellt arbete behövs inte i lika stor utsträckning, bland annat då produkterna ska steriliseras, säger Holstein.
– Det kan inte sägas upp flera än 90 personer. Vi strävar efter att hitta en lösning för våra anställda och hitta andra anställningar för dem. Det är inte något som sker snabbt, utan under en period på fyra år fram till år 2025.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.