Bättre och billigare vård för sjuka barn när Åucs barnjour förändras och flyttar


Anna-Maija Kujari, tf avdelningsöverläkare vid Åucs jour för barn och unga, Sanna Sederholm, vikarierande assisterande avdelningsskötare, och HeikkiLukkarinen, direktör för Åucs barn- och ungdomsklinik har planerat jourflytten. Spidermanfiguren finns i barnjourens nya väntrum. Foto: Carina Holm
Från och med fredag den 1 november förändras jouren för barn och unga vid Åbo universitetscentralsjukhus.
Jourmottagningen för barn och unga flyttar till U-sjukhuset på Kinakvarnsgatan med ingång från huvudingången 3A.
Här ska både svårt sjuka och mindre sjuka barn i fortsättningen få vård.
– Ring alltid först, antingen till telefonrådgivningen 02-313 1420 eller till det nationella rådgivningsnumret 116 117, uppmanar Anna-Maija Kujari, tf. avdelningsöverläkare vid Åucs barn- och ungdomsjour.
Den utbildade vårdpersonalen som svarar gör den första bedömningen av barnets hälsotillstånd. På det sättet vill man undvika att någon måste åka i väg i onödan till sjukhuset mitt i natten med ett sjukt barn.
Experterna gör första bedömningen
Vid många jourmottagningar får patienten först träffa en yngre läkare och slussas sedan vidare till andra läkare för att till sist kanske komma till en specialist.
Vid Åucs nya barnjour gör man tvärtom.
– Här är den första vårdkontakten en specialist på sjuka barn och ungdomar. Erfarenheter till exempel från Gamla Karleby visar att det sparar pengar för samhället genom att man på det sättet undviker onödiga undersökningar. Samtidigt blir det färre blodprov och röntgenbilder för barnen, säger Heikki Lukkarinen, direktör för barn- och ungdomskliniken vid Åucs.
Enligt beräkningarna kommer den nya barn- och ungdomsjouren att ta hand om kanske 15 000–20 000 barn under 16 år på årsnivå.
Tidigare har specialistsjukvården och vården av mindre sjuka barn varit uppdelad, då samjouren vid T3-sjukhuset har gett sjuka barn vård på hälsocentralsnivå och barnkliniken har skött specialistvården.
Nu slås de ihop – för de sjuka barnens bästa.

U-sjukhuset. Här finns nya barn- och ungdomsjouren från och med fredagen den 1 november. Foto: Carina Holm
Hjälp från ett enda ställe
– Familjer med ett sjukt barn ska få den hjälp som behövs från ett ställe, där erfarna experter på sjuka barn undersöker dem och bedömer vilket vårdbehov de har.
Föräldrarna behöver inte veta vilken vårdnivå deras barn behöver, det sköter vi, säger Kujari.
En stor fördel för det sjuka barnet och dess familj är att man inte behöver förklara situationen för läkare efter läkare.
En del barn kanske inte alls behöver träffa någon barnläkare, utan får den hjälp som behövs av en kunnig barnsjukskötare eller av en allmänläkare. Det sparar också pengar.
Omkring 200 personer i personalen vid Åucs påverkas av förändringarna i och med ändrade arbetspass och framför allt förändrade arbetsuppgifter.
De som tidigare har arbetat inom specialistvården har till exempel fått lära sig om öronsjukdomar och tandskador – som barn ofta drabbas av.
– Sjuka barn är inte sjuka vuxna i miniatyr, så tanken om att samjouren borde klara av alla från bebis till senior är ohållbar, påpekar de.
Samtidigt kan ett besök på samjouren med berusade eller svårt skadade patienter vara skrämmande för ett barn,
– Barn har rätt till sjukvård anpassad för barn, säger de, och betonar att också väntrummet med sina leksaker ger viktig information för personal som är specialiserad på barn.
Den som ivrigt kör med tågbanan efter att ha fått febernedsättande är kanske inte så illa däran, trots allt.
– Men på stora jouren finns det inte möjligheter att följa med sådant.
Vad barn drabbas av beror ofta på barnets ålder. Och det som är normalt för en ettåring är inte det för en åttaåring.
Att barnpatienterna nu koncentreras till en egen barnjour frigör också resurser från samjouren, som under vissa tider är hårt belastad.
Men också i fortsättning kör ambulanserna med svårt skadade unga patienter som har råkat ut till exempel för allvarliga trafikolyckor till samjouren.
När nya T3-sjukhuset står klart flyttar barnjouren dit.
Men i väntan på det har barnjouren fått större väntrum vid barnpolikliniken i U-sjukhuset från och med fredag nästa vecka.
Under vardagskvällar och veckoslut kommer det att finnas mest personal på jobb, eftersom det är då jourens tjänster behövs mest.
– Men ofta behöver man inte alls komma till jouren nattetid, bara man ringer telefonrådgivningen först. Ibland kan det räcka med att följande planerade besök på barnrådgivningen tidigareläggs, påminner Kujari.
Åucs jour för barn och unga
Ring alltid först antingen till telefonrådgivningen 02-313 1420 eller det nationella rådgivningsnumret 116 117.
Där bedöms barnets vårdbehov av sjukvårdspersonal och onödiga besök på jourmottagningen kan undvikas.
Jouren för barn och unga finns från och med den 1 november i U-sjukhuset med ingång från huvudingången 3A.
Förutom jouren i Åbo kan barnfamiljer fortsättningsvis också ta kontakt med jouren vid Salo sjukhus dygnet runt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.