Bättre kommunikation behövs överallt, anser konsult som listade Kimitoöns svagheter och styrkor


Det finns en hel del som kunde göras, anser konsulten Liisa Ståhle. Foto: Stefan Holmström
Konsulten Liisa Ståhle, som har granskat Kimitoöns social- och hälsovårdstjänster, listar sådant som borde utvecklas eller rentav oroar henne. Hon presenterade sina slutsatser i samband med kommunfullmäktiges aftonskola på måndagen.
Överlag efterlyser Ståhle bättre kommunikation mellan olika enheter. Tjänster och vårdkedjor är inte definierade på ett sätt som stöder själva arbetet inom social- och hälsovården eller hur det kunde utvecklas.
”Stärk sådant ledarskap som sker med kunskap”, föreslår Ståhle.
Hon anser också att man i kommunen kunde mer systematiskt utnyttja sig av både lokala och nationella hälsouppgifter som stöd för arbetet.
En observation är att kommunen nästan helt saknar mentalvårdstjänster med låg tröskel, det vill säga möjligheten att söka hjälp utan remiss. Kommunikationen brister också mellan psykiatrin och omsorgsavdelningen, anser hon.
Det saknas också en plan för hur man systematiskt fortbildar anställda inom omsorgsavdelningen, skriver Ståhle.
Hon anser också att det behövs en utredning av den dyra specialistsjukvården och åtgärder för att dra ned på kostnaderna.
Många positiva observationer
Liisa Ståhle har också noterat femton positiva observationer i Kimitoön. Som positiva exempel nämner hon dagcenterverksamheten, en utvecklad arbetsfördelning mellan läkare och vårdare samt de korta väntetiderna till läkare.
Hemrehabiliteringen för äldre, som började 2018, är också en positiv sak, likaså det att hemvården sedan maj har en egen fysioterapeut.
Ståhle pekar också på resultatet av det rehabiliterande arbete som görs vid hälsocentralsjukhuset: Vårdperioderna har blivit kortare från 2017 till 2018, noterar hon.
”Det finns många anställda (inom vården) som känner bra till de lokala förhållandena”, noterar Ståhle ytterligare, och tillägger att många anställda är aktiva och utvecklingspositiva samt tar initiativ.
Därtill är personer på ansvarsposter kostnadsmedvetna, skriver hon.
Liisa Ståhles konsultuppdrag upphör vid månadsskiftet, men hon noterar själv i sin presentation att det finns en möjlighet att fortsätta.
28.1 kl 23.00: Artikeln förlängd från och med mellanrubriken.
Och för detta vi betalade över 20 000 euro?
Hej! Tack för responsen. Den här artikeln hade Stefan Holmström skrivit. Artikeln har nu uppdaterats med skribentens namn. För korta notiser som skrivs av dem som jobbar vid ÅU:s ”webbdesk” anges ofta som skribent bara ÅU, men då det handlar om längre artiklar som denna ska skribentens namn nog stå utskrivet. Bra att du påpekade! Med vänlig hälsning Monica Forssell/webbchef
Vem har skrivit den här artikeln? Varför står det inte alla gånger under rubriken vem som har skrivit texten?