Förflytta dig till innehållet

Båtaffären flyttade till Kimito centrum – tror på bra säsong i år

Fjolåret var bra och 2019 blir bättre tror försäljarna Mats Nyman och Ben Lindström. Foto: Stefan Holmström


Kemiön Venekeskus har inte ännu invigt sina nya lokaler, men folk verkar redan ha fått ögonen upp för affären.
– Den här tiden på året brukar det vara lugnt men då vi ser redan strömmen av folk som kommer in och är nyfikna, så är det något helt annat än nere i Påvalsby, säger försäljare Ben Lindström.
Intresset har varit stort, trots att alla skyltar inte kom upp in tid och byggnaden till det yttre kanske inte så tydligt signalerade att det handlar om en nyöppnad båtaffär.
Å andra sidan är väldigt många vana vid att det ska finnas en båtaffär här, eftersom Kone Wuorio Maskin verkade så länge här.
– I det här huset har det sålts båtar länge, länge, säger Lindström, som också är styrelseordförande för företaget Kemiön Venekeskus.
Företaget fanns ännu i höst i Påvalsby. Möjligheten till en flytt öppnade upp sig till Wuorios moderbolag Astrum beslutade koncentrera sin verksamhet till Söljeholmen och Salo.
Tidpunkten var läglig eftersom Kemiön Venekeskus ändå var på väg att förnya sina lokaler.
– Vi tänkte faktiskt göra det här i Påvalsby men fick det bromsat då det klarnade att vi var på väg hit, säger Lindström.

”Ska vi ha svart tak?”

Kemiön Venekeskus säljer båtar av märkena Yamarin, TG Boats och Buster. Ombyggnaden och flytten är samtidigt ett pilotprojekt för Yamaha i Finland, som en del av att Yamaha förnyar sitt varumärke i Europa och Norden.
– Det här ett showroom, inte en försäljningshall, säger försäljaren Mats Nyman.
Ordvalet, ”showroom”, känns rätt: Mörka tak och noga riktade lampor lyfter fram båtarna, det blir mer ”show”.
– Först blev jag nog fundersam. Ska vi ha svart tak? Men när de vita båtarna kom in och lyses upp av spotlamporna så kommer den rätta effekten. Man ser båtarna och inget annat, säger Lindström.
Varumärkestänket handlar om allt från färgkoder till det att kunden vid ingången ska möta en skylt som berättar om Yamahas ”Kando”-filosofi om kundupplevelsen.
Ombyggnaden av hallen tog hela hösten.
– Det var någon dag före jul som vi tog det sista och picket och packet med oss hit, säger Nyman.

Flytten till Kimito centrum blev möjlig då Kone Wuorio Maskin flyttade ut. Foto: Stefan Holmström


Flytten gav också ett namnbyte. Företaget Kemiön Venekeskus marknadsför sig nu som Kemiönsaaren Venekeskus och Kimitoöns Båtcenter.
– När vi nu flyttade upp till Kimito centrum tyckte vi att vi ska ut med att vi är till för hela Kimitoön, säger Lindström.
– Namnet ”Venekeskus” har kanske fått somliga att tro att vi betjänar enbart på finska, men vi är tvåspråkiga, säger Nyman.
Vinterförvaringen av båtar fortsätter i den gamla lokalen i Påvalsby. Service i samband med vinterförvaring sker också där, men i alla andra servicejobb är det affären i Kimito centrum som gäller, säger Nyman.
I samband med flytten tog Kemiön Venekeskus också över försäljningen och servicen av Husqvarnamaskiner av Wuorio.

Flytt och förnyelse är lyckad ekvation

Lindström och Nyman tror att 2019 kan bli ett riktigt bra år. Det är bara några veckor till båtmässan i Helsingfors och veckorna efter det brukar det bli fart på båtfolket.
– Vi hade en bra omsättning i fjol och tror att det ska bli ännu bättre i år, säger Lindström.
Vädret spelar såklart in. En tidig vår märks i handeln – på samma sätt som den vackra sommaren i fjol.
– Efterfrågan på öppna båtar var särskilt stor, säger Nyman.
Lindström och Nyman räknar med att flytten och förnyelsen är en lyckad ekvation.
– Sambandet mellan ett gammal känt namn, ett nytt centralt läge och en uppfräschad lokal ska nog se till att försäljningen ökar. Personalstyrkan är också större, säger Nyman.
 

ÅU-Foto

Värmen satte fart på handeln 2018

Antalet nyregistrerade båtar var drygt 2 200 under årets sju första månader 2018. Det var en nedgång på fyra procent jämfört med 2017, enligt Båtbranschens Centralförbund Finnboat.
Statistiken gäller ändå bara antal båtar och säger inget om hur stora eller dyra de är.
Registreringsstatistiken omfattar båtar som är minst 5,5 meter långa och har en motor på 15 kilowatt eller mer (drygt 20 hästkrafter).
Försäljningen av båtar var trög under början av 2018, men efterfrågan växte klart då maj månad blev varm. Högsäsongen i handeln är ändå kort, i praktiken från början av maj till midsommaren, enligt Finnboat.
– När våren var så varm såg det ut som om gränserna kom snabbt emot och alla båthandlare inte klarade av att leverera fler båtar, beräknade Finnboats vd Jarkko Pajusalo i slutet av båtsäsongen.
En klar trend i fjol var den stora efterfrågan på vattenjetar. En annan trend är elutombordare. Under årets första hälft såldes över 5 400 elutombordare – en ökning på över 90 procent.
Båtbranschens företag sysselsätter cirka 3 500 personer. Därtill kommer indirekta sysselsättningseffekter.
Till skillnad från det övriga Norden har Finland också en betydande egen båtproduktion.
En betydande del av exporten går till Sverige och Norge.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter