Bastuvärme i riddarrustningarna – under veckoslutets Tornerspel på Åbo Slott kan hettan innanför ryttarnas dräkter stiga till över 80 grader

Den som rör sig i närheten av Åbo Slott mellan den 15 och 17 juli kan för en kort stund eventuellt uppleva sig ha slungats tillbaka flera hundra år i tiden.
Med hästar och riddare i full medeltida mundering galopperar Tornspelen på Åbo Slott (Turun Linnan Turnajaiset 2021), och samtidigt de finska mästerskapen i historisk ritt, i gång för sjätte gången på fredag förmiddag.
Men i rådande temperaturer är det svårt att inte undra hur både ryttare och hästar egentligen mår bakom visiren och under utrustningen. Hur klarar man av att tävla i denna hetta?
Bakom arrangemangen står Historiallisen Ratsastuksen Seura, med Jaakko Nuotio vid Rohan Tallit från Kimitoön i spetsen.
— När vi senast mätte temperaturen inne i rustningarna visade mätaren 82 grader, så det blir otroligt varmt, säger han.
I normala lägen kan hettan i dräkterna uppgå i omkring 70 grader, så värmeböljan medför en noterbar skillnad.

Gäller att hålla huvudet kallt i hettan
Enligt Nuotio är tornerspelens olika tävlingsgrenar ytterst krävande redan utan en värmebölja. De fordrar år av tålamod och träning, där man sakta men säkert utvecklar tekniken och styrkan.
Det samma gäller förmågan att tävla i extrem värme, och Nuotio menar att det främst är fråga om upptränad uthållighet.
— Jag brukar jämföra det med dykning. I en hetta som den här ska man inte göra några onödiga rörelser som kräver en massa energi, utan snarare tvärtom. Det gäller att effektivera tekniken och röra på sig så lite som möjligt, förklarar han.
I årets tornertävlingar deltar omkring 30 ryttare med sina hästar. Trots att spelen vanligen är internationella, har man på grund av coronaläget i år endast bjudit in finländska deltagare.

Vatten och magnesium ska ge energi
För att hållas stående i värmen kommer ryttarna att få magnesium och hästarna elektrolyter. Det ska hjälpa dem att bättre kunna bibehålla uthållighetsprestationen och förbättra vattenupptaget under längre fysisk påfrestning.
Därtill kommer hästarna att svalkas av med vatten med jämna mellanrum, säger Nuotio.
— Vi understryker att deltagarna ska vara försiktiga och inte ta ut sig alldeles för hårt. Vi kommer att hålla koll på att alla mår bra och att ingen överhettas under veckoslutets gång.
Tidigare år har tornerspelen vid Åbo Slott lockat tio tusentals i publikväg och Nuotio hoppas att intresset finns även i år, trots restriktionerna.
— Parken här vid slottet erbjuder ett enormt område, så säkerhetsdistansen upprätthålls utan problem, konstaterar han.
Så som tidigare åt agerar Nuotio huvuddomare i tävlingarna, men kommer också själv att tävla, vilket han ser fram emot.
— Veckoslutet blir förhoppningsvis riktigt bra så länge det inte kommer regn, men det verkar väl inte så troligt, säger han.
Tornerspel
Tornerspelen uppstod under Medeltiden, som en militär övningsverksamhet för den tidens yrkeskrigare, riddaren.
Genom dagens tornerspelsevenemang lever de historiska träningsmomenten vidare, där grenarna ”jousting” och ”skill at arms” hör till de populäraste.
I jousting rider två ryttare mot varandra med lansar i hand för att samla poäng genom att träffa motståndaren.
I skill at arms utförs olika uppgifter till häst, där både teknik och ridning bedöms.
Tornerspelsgrenarna kräver god kondition och år av träning.
Hettan innanför rustningarna kan stiga över 70 grader.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.