Britt-Marie Juup lämnar över taktpinnen till ny verksamhetsledare på Åbo djurskyddsförening – bastubad med berguv hör till de roligare minnena

Djurskyddsföreningen i Åbo har fått en ny verksamhetsledare. Hon heter Sari Pesonen och har tidigare fungerat som ordförande för djurskyddsföreningen i Salo.
Den förra verksamhetsledaren Britt-Marie Juup ska gå i pension vid årsskiftet. Pesonen och Juup arbetar tillsammans ända tills dess.
Juup har arbetat inom föreningen i mer än 50 år. Hon har bland annat jobbat som sekreterare i styrelsen, jouransvarig och som frivillig djurräddare.
Särskilt ett djurräddningsfall kommer hon bra ihåg.
– Det mest intressanta och annorlunda som jag varit med om är när jag var i bastun med en berguv. Djurskyddsövervakare Anja Eerikäinen ringde till mig och sa att en berguv hade fallit ner för en skorsten. Vi gick till bastun med ugglan och tvättade den med Fairy, skrattar hon.
Hon nämner också ett färskare fall från augusti då en räv hade fastnat med huvudet i en burk.
– Vi hittade räven fem dagar efter anmälan. Den gick under ett hus, så vår minsta djurräddare fick åla efter räven och fånga den med ett lakan.
Från hästar till övergivna djur
Den 152-åriga föreningen är Finlands äldsta djurskyddsförening. Dess syfte sedan grundandet har varit att motverka djurmisshandel och att lära ut hur man handskas med djur på ett sakligt och förstående sätt.
När föreningen grundades låg fokus på hästar, men numera koncentrerar sig föreningen på att ta hand om borttappade, omhändertagna och övergivna djur.
– Djuren kan inte själva föra sin talan, så vi människor måste vara alerta.

Våren 2021 grundade föreningen vad Juup kallar för Djurens alarmcentral som sköter räddningsoperationer både dag och natt.
Förutom det praktiska fältarbetet idkar föreningen också en allmän attitydfostran. Föreningens Facebooksida har närmare 25 000 gillningar, vilket Juup tycker att är ett häftigt antal.
Vuxit upp bland djur
Den nyvalda verksamhetsledaren Pesonen berättar att djuren har varit närvarande i hennes liv sedan barnsben.
– Vi hade många djur hemma när jag växte upp och intresset har stannat kvar.
Som verksamhetsledare vill hon se till att föreningen har en stabil grund.
– Jag vill se till att grunderna är i skick och fortsätta det utmärkta arbete som Britt-Marie har gjort.

Som för många ideella föreningar är ekonomin också en utmaning för Åbo djurskyddsförening.
Verksamheten drivs nästan enbart med donationer. Kostnaderna för föreningens årsverksamhet varierar mellan 300 000 och 400 000 euro. Föreningen får inte heller stöd från staden eller staten.
– I och med att föreningen är beroende av donationer, beror finansieringen i stort sett på hur mycket människor är villiga att ge, konstaterar Pesonen.
– Verksamheten växer och utgifterna i samma takt. Det skulle vara en dålig sak om vi var tvungna att begränsa verksamheten på grund av pengarna inte räcker till, säger Juup.
Veterinärverksamhet i framtiden?
Trots många utmaningar har föreningen stora visioner. Någon gång i framtiden siktar föreningen på att utöka sin verksamhet genom att i någon form erbjuda veterinärtjänster för djurägare med lägre inkomster.
Målet är att så många sjuka djur som möjligt ska få hjälp snabbt och till ekonomiskt överkomligt pris.
– Vi måste först hitta en lokal. Där vi vistas nu, i det så kallade Katthuset, är en tillfällig lokal som kommer att rivas.
– När vi hittar en nya utrymmen är målet att utveckla en primärvård för djur. Vi får många samtal av människor som inte har råd att föra sina djur till veterinären, så behovet är stort.
Juup påpekar att ambitionerna att grunda en egen veterinärklinik ännu befinner sig på idénivå, och att föreningen för tillfället söker nya utrymmen och möjliga samarbetspartners.
Korrigerad: ”ordförande till ”verksamhetsledare” i rubriken 8.12 kl. 8.30.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.