Barockopera på ÅST lockar fram ett eko från gångna sekel


Anthony Marini spelare barockviolin, Mikko Ikäheimo teorb.
Det är ingen vardagsmat som bjuds på Åbo svenska teater på torsdag, fredag och lördag.
En barockopera som spelas för första gången i Finland – dessutom på tidsenliga instrument, endel med ursprung i barockens 1700-tal.
Det är en karamell som många vill njuta av – lördagens föreställning är nästan slutsåld. Till fredagens och torsdagens föreställningar finns det ännu en del platser kvar.
Intrigen i operan om ”Marc’Antonio e Cleopatra” är tidslös.
Kärlekshistorian är sprungen ur antikens berättelser. Den som känner drottning Kleopatras historia vet att det går illa på slutet.
Det är stor dramatik men i ett intimt uppförande.
Skillnaden mellan en ”vanlig” opera och en barockopera ligger i storleken. Orkestern är mindre och i den aktuella operan är sångarna endast två, det finns ingen kör och endast en dansare uppträder på scenen.
– Föreställningen passar perfekt på ÅST. Huset är ju inte byggt på 1700-talet, men man anar något i atmosfären som ger rätt inramning åt en barockopera, säger Tuuli Lindeberg, en av solisterna.
Orkesterns instrument är ovanliga. Mest spännande är teorben. Det är den största versionen av en luta, strängarna är 160 cm långa.
Instrumentet som spelas av Mikko Ikäheimo, professionell gitarrist, är en kopia av 1700-talsinstrumentet. Det är Ikäheimos eget och värderat mellan 5 000 och 10 000 euro.
Konsertmästare Anthony Marini visar upp sin barockviolin, som skiljer sig från dagens violiner. Den är mindre till formatet, kortare men ngot tjockare och saknar till exempel hakstöd.
Strängarna är gjorda av något så ovanligt som tarmar från lamm.
– Inget instrument för veganer. Men soundet är jordnära, säger Marini.
Alla 15 musiker i ensemblen spelar autentiska barockinstrument. I stråksektionen ingår violin, altviolin, cello och kontrabas. Dessutom ingår cembalon och treob.
I operan ingår recitativer och arior. I partierna med recitativer – där handlingen går framåt, händelserna kommuniceras – ljuder en basso continuo, en kontinuerlig baston.
Ariorna bjuder på större känslor.
– Då sprudlar glädje, ilska, sorg, säger Tuuli Lindeberg.
Hon njuter stort av att medverka i barockoperan.
– Jämfört med ”vanlig” opera är klangen mjukare. Det är möjligt att använda mindre volym i rösten och en bredare färgpalett. Utmaningen är att ständigt bibehålla intensiteten.
Anthony Marini kallar musiken för varm och hjärtlig.

Mikko Ikäheimo, teorb och Anthony Marini barockviolin
De tre föreställningarna av ”Marc’Antonio e Cleopatra” på ÅST är hittills de enda planerade.
– Det finns förhoppningar om fler föreställningar, annanstans än i Åbo, men ingenting är fastslaget, säger Maria Hjerpe, biträdande intendent för Kungsvägens musiker.
Kungsvägens musiker framför helst sådant som inte tidigare uppförts och sådant som kan betraktas som annorlunda.
– Projektet med en barockopera framförd på enbart tidsenliga instrument passade oss utmärkt, säger Hjerpe.
Marc’Antonio e Cleopatra
- Spelas på ÅST 8-10.2 av Kungsvägens musiker
- En barockopera
- Tonsatt av Johann Adolph Hasse, en av 1700-talets största operakompositörer.
- Libretto av Francesco Ricciardi
- Uruppfördes i Neapel 1725.
- Regisseras av Ville Saukkonen
- I rollerna: sopran Tuuli Lindeberg och kontratenor Teppo Lampela
- Operans händelser äger rum i ett palats i Alexandria och den skildrar Marcus Antonius och drottning Kleopatras sista stunder.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.