Barnen har rätt till sin skola – det är en hållbar lösning nu och på sikt

Antalet covid-19-fall i Finland är nu över 300 000. Det häpnadsväckande är det här: en tredjedel av fallen är från den senaste månaden.
Det är nu vi översköljs av den verkliga coronavågen, omikronvågen. Jämfört med hur det sett ut tidigare under pandemin har följderna också backat på ett häpnadsväckande sätt. Det är bara att se på statistiken över smittade som behöver sjukhusvård.
Tänk om det faktiskt är att det gick precis som experter sade, helt i enlighet med virusmekanismernas handbok?
För det första skyddar vaccinet. Om vaccinerade insjuknar får de lindriga symptom, kanske så lindriga att de inte ens förstår att de insjuknat.
’För det andra förändras coronaviruset. Omikron smittar lätt men har tappat i styrka. Det innebär att också de som inte är vaccinerade kommer lindrigare undan. Om det relativa vårdbehovet skulle vara det samma som tidigare under pandemin, skulle vi med nuvarande smittboom ha ohyggligt många fler på sjukhus och intensiven.
Det är paradoxalt, men nuläget kan ses som en förbättring. Men få av oss är såklart expert på virus- och smittlogik. Det samma gäller såklart också beslutsfattarna.
”Ingen av regeringens ministrar är epidemiolog”, sade undervisningsminister Li Andersson (VF) till Helsingin Sanomat. Sammanhanget var såklart frågan om distansundervisning.
Därför borde vi vända oss till den plats där rimligtvis de bästa epidemiologerna hittas, också då det gäller distansundervisning: Institutet för hälsa och välfärd, THL.
Särskilt intressant är den forskarslutsats som THL gick ut med i höstas: Det går inte att påvisa någon nytta med att skolbarnen i åldern 13–15 år har haft distansskola.
För säkerhets skull kan vi ta det exakta citatet från rapporten:
”Closing lower secondary schools had no impact on COVID-19 incidence in 13–15-year-olds in Finland.”
No impact. Ingen effekt. Inte konstigt att THL inte rekommenderar distansundervisning.
Barnombudsmannen har längre varit inne på samma linje:
”Först borde man ta i bruk alla andra metoder. Jag har sedan sommaren efterlyst hälsosäkerhetsåtgärder i skolorna – utan resultat”, säger barnskyddsombudsman Elina Pekkarinen (7.1.).
Hur tänker de egentligen på Social- och hälsovårdsministeriet, då de inte lyckas hänvisa till något som kunde fungera som ett argument för distansundervisning?
Många barn har lidit stort av isoleringen. Att nu, strax inför vårterminen, igen hota dem på detta vis är så fel. Låt barnen gå i skola, fundera ut metoder som närundervisning en tryggare. Det är en hållbar lösning nu och på sikt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.