Barndomstrauma påverkar våra beslut i vuxenlivet — krig, katastrofer och pandemier får oss att bilda familj tidigare


Covid-19-epidemin kan orsaka ett barndomstrauma som får oss att snabbare bilda familj, enligt Turun Yliopistos och Helsingsfors Universitets nya studie. Foto: Pixabay.
Kvinnor som upplevt barndomstrauma föder barn vid yngre ålder än kvinnor som vuxit upp under stabilare förhållanden, visar Turun Yliopistos och Helsingfors Universitets gemensamma studie.
Krig, naturkatastrofer eller epidemier kan undermedvetet påverka barns livsbeslut då de är vuxna.
I studien tillämpades data över finländska kvinnor som frivilligt anslutit sig till Lotta Svärd-organisationen under andra världskriget. Materialet visade att flickor som tjänstgjort i krig blev mödrar vid tidigare ålder och fick flera barn jämfört med jämnåriga kvinnor som inte deltog i kriget.
– Det är troligt att trauman har en betydande roll för utvecklingen av risktagandeförmåga, socialitet och sexuell mognad, konstaterar Turun Yliopistos forskare Robert Lynch i ett pressmeddelande.
– Studien är banbrytande, eftersom den påvisar att svåra förhållanden som upplevts i barnaålder påverkar bildandet av familj, tillägger Helsingfors Universitets forskare och projektledare John Loehr.
Osäkert liv innebär vilja att föröka sig
Forskarna tror att resultaten beror på att en instabil livsmiljös större dödsrisk leder till att människan prioriterar att föröka sig tidigt istället för att riskera att inte hinna föröka sig alls.
Studiens slutresultat är relevanta för miljoner av barn och unga som lider av krig runtom världen. Resultaten kan också vara avslöja hur naturkatastrofer eller till och med sjukdomspandemier såsom covid-19 orsakar följder för våra undermedvetna beslut senare i livet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.