Barn ska lära sig språk med hjälp av ny app – karaktärerna talar finlandssvenska


Språklekar som involverar toaletthumor hör till barnens favoriter. Skärmdump från Moka Mera Lingua.
En haj har fått ett litet gulligt monster som lekkamrat. Att de inte talar samma språk är inget problem för kompisarna som lär sig genom sina misstag. Eller egentligen är det användaren som lär sig. Moka Mera Lingua , en app för språkinlärning för barn i åldern 3–7 år lanserades på tisdagen.
– Appen räknar varken tid eller poäng och det stämmer bra överens med hur små barn interagerar digitalt. Det handlar om lek och nyfikenhet, säger Petra Holm.
Holm och hennes kollega Suzan Aledin vid företaget Moilo har jobbat med projektet i två år. De har samarbetat med pedagoger pedagoger på daghem och experter vid Helsingfors universitet, pusslat med ljudfiler på kinesiska, och fått höra Moka Mera-sången otaliga gånger då de har filmat dansrörelserna för att skicka dem åt animerarna. De är möra men stolta att kunna visa upp resultatet.
– Vi har redan fått teckningar av barnen i våra testgrupper. Det kan man kalla verkligt bra respons direkt av målgruppen. Nu är vi spända inför vad som händer när appen blir öppen för alla, säger Aledin.
Det finns åtta olika språk att kombinera fritt. Tanken är att hajkaraktären talar barnets eget språk, medan kamraten talar det språk som barnet vill lära sig. Språken är svenska, finska, engelska, spanska, franska, ryska, arabiska (levantine) och kinesiska (mandarin).
Väljer man den svenska flaggan så talar karaktärerna finlandssvenska.
– I Sverige kan det uppfattas som muminsvenska, men det beror på vilket perspektiv man har. Det finns många varianter av svenska, säger Holm.

Petra Holm och Suzan Aledin kan rörelserna till Moka mera-låten utan och innan. Foto: Erik Sandström/SPT
Appen är gratis, kräver ingen inloggning och samlar inga data av användarna. Att appen inte samlar data är ett av de stora argumenten för att man enkelt ska kunna använda den i daghem och skolor. Det finns ingen annan intjäningsmodell än att utvecklingen har finansierats med pengar från Svenska kulturfonden och Brita Maria Renlunds stiftelse.
Eftersom det inte samlas in data blir det svårt att följa upp till exempel resultat. Någon finansiering för vidareutveckling finns inte heller.
– Vi har kontaktat all press i Finland och några utländska medier. Vi försöker också sprida den med hjälp av sociala medier, säger Suzan Aledin.
Många pedagoger har varit ivriga över spelet, enligt Aledin, och hon tror att det kommer att komma med på listor över pedagogiska appar som rekommenderas i skolor och daghem. Eftersom de har lagt ner så mycket tid och energi på Moka Mera, så det är viktigt för dem att appen når sin målgrupp, säger Petra Holm.
– Vi är medvetna om att det spottas ut nya appar varje dag. Men det finns väldigt olika nivåer bland appar som påstår sig vara pedagogiska, säger Holm.
Moka Mera lyfter fram samarbetet med forskare och har Education Finland-certifikat för att intyga att man är en seriös aktör.
– Vi vet att vi har en jättebra produkt, säger Aledin.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.