Barn och unga på Kimitoön fördelade 10 000 euro – soffor, korgboll, playstation och skolhund bland de förslag som får finansiering

Helt andra talare än normalt – vissa så unga att de knappt fick näsan över kanten i talarstolen – kunde på måndagen höras i Villa Lande i Kimito. Det var dags för Kimitoöns tionde Islaparlamentet, som traditionsenligt hålls på Barnkonventionens dag.
Kimitoöns kommun brukar ses som en föregångare då det gäller att lyssna på de ungas åsikter: Årligen får barn och unga förtroendet att rösta om idéer gällande hur barns och ungas vardag kunde förbättras och med det bestämma hur 10 000 euro av kommunens medel fördelas.
– Jag önskar att även andra kommuner tar steget och litar på oss unga, säger Veronika Laurén, ungdomsparlamentets ordförande, i sitt öppningstal.
I Islaparlamentet, som på plats röstar om vilka idéer som förverkligas, finns representanter från alla Kimitoöns skolor. I år var trettio beslutsfattare på plats.
Sju idéer av åttio förverkligas
Konkurrensen var i år hård. Mot tidigare års 30-50 idéer utgick ungdomsparlamentets idégallring i år från drygt 80 idéer. 17 idéer av dem presenterades.
Parlamentet fattade beslut om att sju idéer får finansiering denna gång.
Flest röster fick idén om ett biljardbord till Kimitoöns gymnasium för 1 000 euro, men det blir också bland annat nya soffor till elevutrymmet i Dalsbruks skola, cyklar och cykelutrustning till Silva daghem i Kimito och tillbehör för korgboll till Dalsbruks skola.
De här idéerna får finansiering
(sorterade enligt mest till minst röster)
1. Biljardbord, 1 000 euro (gymnasiet), Edwin Karlsson.
2. Nya soffor till elevutrymmet (Dalsbruks skola), 2 500 euro, Vincent Aaltonen och Raphael Sahlgren.
3. Playstation 5 och VR2-glasögon till ungdomsgården Banan i Kimito, 1 700 euro, Albert Lindström.
4. Cyklar, sparkbräde och Cykelhjälmar, till Silva daghem i Kimito, 2 200 euro.
5. Gästande skolhund, 150 euro, Taalintehtaan koulu.
6. Korgbollar, korgbollsställning på asfalten till Dalsbruks skola (åk 1-6), 2 200 euro.
7. Flyttbar frisbeekorg och frisbeen till Amosparkens skola, 400 euro, Åke Tuominen.
Tufft att stiga upp i talarstolen
Det är nervöst att klättra upp i talarstolen och greppa mikrofonen framför den stora publiken i auditoriet. Men samtliga klarar av sin uppgift. Dessutom får de svara på frågor från publiken om hur de tänkt sig till exempel gällande förvaring av de önskade redskapen.
– Det är okej att vara nervös, det brukar jag också vara. Kom ihåg att ni har alla på er sida! är de stöttande orden från bildningsnämndens ordförande Jonna Lappalainen, som fungerar ordförande för mötet.
Hon uppmanade vidare dagens beslutsfattare att tänka sig noga för över hur de röstar om de kommunala medlen.
– I dag övar vi demokrati! säger hon.
Elever vill dela med sig av roliga upplevelser
Innan omröstningen träffar ÅU:s reporter Onni Pöyhönen och Noah Pomrén från årskurs fem Amosparkens skola. De hade nyss i talarstolen presenterat sin önskan om att fyrtio elever från Amosparken skulle få pröva på bergsklättring hos företaget Irti Maasta i Reso för 1 740 euro.
– Det är roligt att klättra och att testa något nytt, säger Noah.
Han säger att det var lite pirrigt att tala inför en så stor publik.

Erin Wahlsten och Vilda Nylund från årskurs två i Dalsbruks skola hade gärna sett en klubb för volleyboll i Dalsbruk, som riktar sig till alla.
– Vi har provat volleyboll i motionseftis och det är roligt, säger flickorna.

Idékläckarna till de tio förslag som föll ut uppmanades att vara i kontakt till exempel till fritidsavdelningen – goda idéer tar kommunen gärna vara på, och de kan eventuellt förverkligas genom något annat forum.
Viktigt att barn och unga engagerar sig
Att det är väldigt viktigt att barn och unga kommer med i beslutsfattandet understryker Jonna Lappalainen. Hon tycker att Islaparlamentet är en bra inkörsport till det.
Lappalainen lyfter gärna fram Oscar Byman från Kimito, som lett Kimitoöns ungdomsparlament och i dag är minister Sandra Bergqvists (SFP) specialmedarbetare.
– För mig betyder Islaparlamentet framtidshopp och livskraft, säger Lappalainen.

Hon gillar årets idéer och lyfter speciellt dem hon ser som annorlunda, som en ledd fiskeklubb i Dalsbruk, en käpphästbana vid Dalsbruks skola och parkgungor utplacerade i Kimito, där vem som helst kan sätta sig ned för att vila och njuta av landskapet en stund.
Ingen av dessa förverkligas dock denna gång.
Speciellt goda idéer i år
Att årets idéer var exceptionellt bra tycker också ungdomsparlamentets ordförande Veronika Laurén och vice ordförande Johan Santalahti. De har bägge flera års erfarenhet av Islaparlamentet.
Laurén lyfter fram idén om en skolhund som en av hennes personliga favoriter – en sådan ska nu få besöka Taalintehtaan koulu för att bland annat stå till tjänst med att vara den som en osäker läsare vågar läsa för.

Santalahti lägger märke till att många av idéerna i år handlar om frisbeegolf och hoppas att kommunen fångar upp det här intresset. Utan finansiering inom detta tema blev en frisbeekorg och frisbeen till Taalintehtaan koulu samt en frisbeegolfbana i Kärra med nio hål.
Islaparlamentet är ett samarbete mellan Kimitoöns ungdomsparlament, fritidsavdelningen och utvecklingsavdelningen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.